€450 stookkosten. per maand.

€450 stookkosten per maand. Is dat mogelijk? Klaarblijkelijk. Maar daar moet je wel je best voor doen. De partij die in dit geval zijn best doet is Rappange, de beheerder van het particuliere Hilwis-huurcomplex in Amsterdam-Zuid. Hij probeert al jarenlang de huurders in het complex uit te roken, om de woningen te kunnen uitponden. Maar gelukkig laten de bewoners niet over zich lopen.


het Hilwiscomplex rond 1930, toen een 12-hoog flat in Amsterdam nog een wolkenkrabber heette.

Ik stelde vijf jaar geleden al eens schriftelijke vragen over Hilwis, toen beheerder Rappange de huur wilde verhogen van €850 naar €1.850 per maand. Daar stak de rechter uiteindelijk een stokje voor.

De beheerder heeft nu een nieuwe manier gevonden om de huurders uit te roken. Het complex wordt verwarmd met een stokoude oliegestookte blokverwarming, voorzien van ongeisoleerde verdeelleidingen. De kosten worden omgeslagen per m2 woonoppervlak. Iedere woning die verkocht wordt krijgt een individuele HR-ketel en wordt afgekoppeld van de blokverwarming. Daardoor lopen de kosten voor de resterende huurders pijlsnel op. Rappange weigert echter om bij de zittende huurders tegen een normale huurverhoging de CV-installatie te moderniseren. Huurders die zelf een HR-ketel willen aanschaffen krijgen alleen toestemming als ze een verklaring tekenen dat ze bij einde huurcontract de installatie om niet overdragen aan de eigenaar.

Het voorbeeld Hilwis toont aan dat de wettelijke rechtsbescherming van huurders met betrekking tot energiebesparing nog steeds tekort schiet. Ik heb daarom minister Blok in schriftelijke vragen voorgesteld om het Burgerlijk Wetboek op dit punt te verduidelijken, zodat verhuurders ten allen tijde moeten meewerken aan het doen van rendabele investeringen in energiebesparing.

Lees hier mijn schriftelijke vragen: VH 20130719 SV Hilwis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: