venootschapsbelasting waarborgfondsen: opnieuw aanslag op corporaties en bouwsector

Het Financieele Dagblad meldde vanmorgen dat de belastinginspecteur waarborgfondsen voor een aantal semi-publieke sectoren (volkshuisvesting, onderwijs, zorg) sinds kort als vennootschapsplichtig aanmerkt. Waarschijnlijk zijn alle aanslagen nog onder de rechter, maar als dit doorgaat is het een volgende nagel aan de doodskist van de woningcorporaties, die in hoge mate afhankelijk zijn van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw voor de goedkope financiering van hun leningen. Gevolgen: nog minder investeringen in nieuwbouw, renovatie, isolatie; nog meer werkloze bouwvakkers. Met dank aan het kabinet Rutte.


“ja beste huurders, helaas moet ik jullie opnieuw zooooo’n poot uitdraaien!”

Wat mij betreft is deze koerswijziging kortzichtig en onacceptabel. Er bestaat zelfs een grote kans dat het beoogde effect (extra belastinginkomsten) niet gehaald wordt door grote uitverdieneffecten: minder Btw-inkomsten over bouwprojecten, minder VPB-inkomsten bij de semi-publieke instellingen zelf.

Ik heb vanmorgen schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Weekers en minister Blok. Lees hier mijn vragen: FIN 20130718 SV waarborgfondsen DEF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: