Nieuwbouw Pallas reactor

Op dit moment bereidt NRG in Petten de bouw voor van de Pallas reactor, die rond 2020 de veroudere hoge flux reactor moet vervangen. De reactor producteert geen elektriciteit, maar wordt ingezet voor een combinatie van onderzoek en de productie van medische isotopen. Volgens critici kunnen medische isotopen net zo goed -of beter- met cyclotrons geproduceerd worden. Om die reden vroeg ik in het kader van het project Parlement & Wetenschap aan KNAW/NWO om een analyse te maken van de pro’s en contra’s van isotopenproductie met cyclotrons en reactoren.


de hoge flux reactor van NRG is oud & versleten. de vraag of hij vervangen moet worden door een nieuwe (Pallas) is onderwerp van heftig debat.

Eind juni kregen we antwoord. De notitie is opgesteld door Prof.Dr. H.Th. Wolterbeek van de TU Delft. Zijn conclusie: cyclotrons kunnen voor deze toepassing reactoren niet (volledig) vervangen. Voor mij is dat reden om vast te houden aan ons eerdere standpunt: geen bezwaar tegen de nieuwbouw van Pallas, met de randvoorwaarde dat de rijksmiddelen die worden uitgetrokken voor publiek onderzoek met de reactor niet toenemen en de medische isotopen productie financieel zijn eigen broek op houdt.

Lees hier de notitie:
EZ 20130702 MEM Cyclotron_Reactor TUDelft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: