Is dit alles?

Niets over de fiscale vergroening op lange termijn als onderdeel van het energie- en klimaatbeleid. Niets over een minder vrijblijvende aanpak van energiebesparing in de industrie. Voor de gebouwde omgeving alleen maatregelen, die ik als flankerend beleid zou willen bestempen. Transportsector: niets. Het SER hoofdlijnen-energieakkoord is een Emmenthaler gatenkaas.


het geduld van SER-voorzitter Wiebe Draijer wordt danig op de proef gesteld

Natuurlijk zitten er best een aantal lichtpuntjes in het persbericht van de SER van vanmorgen. Zo is het winst als een aantal oude kolencentrales, gebouwd in de jaren 80, tussen 2015-2017 gesloten worden. Het elektrisch rendement van die centrales ligt op of onder 35%, tegen 48% voor de kolencentrales die op dit moment in aanbouw zijn. Maar ook hier laat de formulering nog alle ruimte voor terugtrekkende bewegingen: “Indien aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, sluiten energiebedrijven oude kolencentrales die in de jaren ’80 zijn gebouwd.”

Vergelijk het SER-persbericht eens met de SP-versie van het SER-energieakkoord, uitgewerkt in mijn artikel voor Spanning 4/2013. Dan weet je dat er nog hard doorgewerkt moet worden in het reces, om ook maar een béétje in de buurt te komen van een langetermijn strategie voor energie & klimaatbeleid die we zo hard nodig hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: