In the ghetto

De buurt Heilust, onderdeel van Kerkrade-West, ligt tegen de Duitse grens in de voormalige mijnstreek die inmiddels is omgedoopt tot Parkstad Limburg. Een krimpregio, waar veel geïnvesteerd moet worden door gemeenten en woningcorporaties. Maar hun investeringskracht wordt aangetast door het kabinetsbeleid van Rutte-2. Dat zit de bewoners hoog.


de vrouwen van het actiecomitè Gladiolenstraat voeren een Kerkraadse versie van In the Ghetto op.

Samen met de SP afdeling Kerkrade was ik gisteren op bezoek in de buurt. De gemeente en corporatie Heemwonen zijn al een hele tijd bezig met de herstructurering van het gebied, waar veel woningen gesloopt worden ten gevolge van de krimp. Daarbij wordt ingezet op een integrale aanpak: versterking van de lokale economie, een sociaal programma en natuurlijk het toekomstbestendig maken van de woningvoorraad.

De belangrijkste investering in de economische ontwikkeling is het vergroten van de samenhang tussen het Nederlandse en het Duitse deel van de regio. Volgens mij is dat een kansrijke koers. In Aken en omgeving zijn vele technologisch hoogstaande industriëen en onderzoeksinstellingen gevestigd. Het doortrekken van de Intercity Amsterdam/Heerlen naar Aken (gaat binnenkort gebeuren) is een mooie stap, maar voor Kerkrade is de (her)opening van de Avantislijn (Maastricht-Aken) nog belangrijker. De ontspannen woningmarkt van Kerkrade wordt daarmee ook toegankelijker voor woningzoekenden aan de Duitse kant van de grens. Als eerste stap richt Heemwonen een flat aan de Akerstraat in voor studentenbewoning. De Technische Universiteit Aken, nu al 30.000 studenten, ligt nog geen 10km van Kerkrade en groeit als kool.


huurwoningen van HeemWonen aan de Gladiolenstraat. De ene kant van de straat wordt gesloopt, om plaats te maken voor een groot wijkpark, de andere kant van de straat -waarschijnlijk- niet.

We starten het bezoek met een presentie over de wijkaanpak door directeur Jacques Vinken van Heemwonen. Daarna vat SP-voorzitter Ernst Peters de resultaten van een buurtonderzoek van de SP in de bloemenbuurt samen. De bewoners vinden het onacceptabel dat ze al jaren in onzekerheid zitten over hun toekomst. Bovendien begrijpen ze niet dat van identieke woningen aan de Gladiolenstraat de ene helft gesloopt wordt en de andere niet. Inmiddels heeft Heemwonen besloten om de geplande huurverhoging in het te herstructureren gebied te slopen en is vorige week het sociaal statuut voor het sloopproject getekend. Een mooi succes voor de bewoners.


deel van het wijkverbeteringsplan is de concentratie van winkelvoorzieningen aan een deel van de Akerstraat, nabij een nieuwbouwwinkelcentrum aan het Carboonplein, waar HeemWonen de bovenwoningen ontwikkeld heeft. De oude winkelstraat wordt via actief beheer opgeknapt, desnoods met een facademaatregel.

Door de krimp komen ook voorzieningen in de regio (winkels, scholen, zorg) onder druk te staan. In het kader van de wijkaanpak wordt het winkelaanbod geconcentreerd rond een nieuwbouwlocatie Carboonplein, in het midden van het meest vitale deel van het bestaande winkelaanbod aan de Akerstraat. Daar krijgen de winkeliers een subsidie van €5.000 als ze meedoen met een gevelrenovatieproject. Een aantal leegstaande winkels zijn tijdelijk verhuurd aan startende ondernemers.


net opgeleverd: de bestaande wijk van morgen, een energieneutraal renovatieproject van HeemWonen/BAM, dat de voorloper is van het project De Stroomversnelling.

Het paradepaardje van Heemwonen op het gebied van renovatie is De Bestaande Wijk van Morgen, 150 eengezinswoningen die in twee weken tijd -in bewoonde staat- een compleet nieuwe gevel en dak gekregen hebben. Ook zijn de woninginstallaties compleet vernieuwd, waarbij de huizen voorzien zijn van PV-installatie, zonneboiler en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning.


zie hier het grootste stadsvernieuwingsprobleem van de toekomst: de eigen woning bezitter. Ook in Heilust kunnen of willen een aantal bewoners die hun huurwoning kochten niet meedoen met de renovatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: