Blok: WSW-borging 2014 tijdig geregeld

Volgens minister Blok zal het Waarborgfonds Sociale Woningbouw alle woningcorporaties die daar behoefte aan hebben tijdig informeren over hun borgingsruimte (en daarmee: hun investeringsruimte) voor 2014. Alleen corporaties die geen investeringsplannen voor 2014 hebben zullen pas in de tweede helft van 2013 geinformeerd worden over hun borgingsruimte.

Corporaties kunnen alleen goedkoop geld aantrekken met borging van het WSW. Het WSW heeft na het regeerakkoord alle borgingen voor 2014 en later on hold gezet, in afwachting van de doorrekening van de effecten. De verhuurderheffing van €1,7 miljard per jaar is immers een greep in het eigen vermogen van de sociale verhuurders. Zonder aanpassingen van hun beleid (extra huurverhoging, minder investeren, bezuinigen op de bedrijfsvoering) ga je dan al snel op de fles. Het WSW beloofde om zo snel mogelijk na het insturen van de nieuwe bedrijfsplannen door de corporaties de (beperktere) borgingsruimte voor 2014 en later weer vrij te geven.

Enkele corporaties meldden mij vorige maand dat ze gehoord hadden dat ze pas in de tweede helft van 2014 zouden horen hoe groot de investeringsruimte wordt. Dat is te laat voor het vaststellen van hun begroting, met het risico dat nóg meer investeringen in 2014 geschrapt worden en er nóg minder gebouwd, gerenoveerd en geisoleerd wordt.

Minister Blok antwoordde vandaag op mijn vragen dat alle corporaties die dat willen vóór 1 juli beschikken over de nieuwe borgingsruimte 2014. Dat is een meevaller(tje), al verwacht ik dat de borgingsruimte per saldo veel lager is dan die voor 2013 en eerder. Zeker weten we dat om 12 uur vandaag, als het WSW zijn prognose 2013-2017 publiceert.

Lees hier de antwoorden op mijn schriftelijke vragen:
VH 20130516 ANTW borgingsruimte WSW

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: