Ieren bestrijden armoede door woningisolatie

Tijdens de EU energie- en milieuconferentie in Dublin die ik afgelopen weekend bijwoonde verzorgde Brian Motherway van Sustainable Energy Authority of Ireland (link) een inleiding over een armoedebestrijdingsproject, gebaseerd op energiebesparing.


Guzzler leert leerlingen van de Ierse basisscholen hoe ze zuinig met energie kunnen omgaan (in: Guzzler’s Big Book on Energy)

De bestaande woningvoorraad in Ierland is (nog) veel slechter geïsoleerd dan de Nederlandse. Dat heeft ermee te maken dat de positie van sociale verhuurders bescheiden is, en veel eigen woningbezit voorkomt bij huishoudens met lage inkomens. Veel van deze bewoners stookten in 1990 om financiële redenen nog met smoky coal . Om die reden is vier jaar geleden een energiebesparingsproject gestart dat zich met name richt op energiebesparing bij de laagste inkomens, met als primaire doel om hiermee de woonlasten te verlagen en de armoede te bestrijden.

In vier jaar tijd zijn nu 230.000 woningen aangepakt, met een totale investering van €822 miljoen. Aan dat bedrag (€3.500/woning) is af te lezen dat het vooral gaat om het plukken van laaghangend fruit. Ter vergelijking: in Nederland vergt het verbeteren van de energetische kwaliteit van energielabel D naar B een investering van €6.000/woning. De netto-woonlasten van de bewoners zijn door het project met €135/jaar verlaagd. Bijkomende baten zijn: extra werkgelegenheid in de bouw en vergroting van het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners.

Als je kijkt op de internetsite van SEAI valt hun praktijkgerichte no-nonsense aanpak op, waarbij ze goed rekening houden met de (beperkte) kennis en financiële middelen van de gemiddelde bewoner. Bekijk maar eens wat publicaties over energie-efficiency. Ik denk dat de aanpak van SEAI ook heel geschikt is voor de Nederlandse situatie, in het bijzonder de onderkant van de particuliere huurmarkt en de onderkant van de koopsector.

De SEAI heeft trouwens ook veel educatief materiaal over energiebesparing en duurzame energie ontwikkeld voor gebruik in het basis- en voortgezet onderwijs. Een prima club, waar we ook in Nederland nog heel wat van kunnen leren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: