Volgens Blok blijft het Noorden Vitaal

Volgens minister Blok blijven de noordelijke woningcorporaties, verenigd in Het Vitale Noorden, na de realisatie van de maatregelen uit het aswoensdagakkoord springlevend. Dat zou natuurlijk heel mooi zijn. Maar is het wel zo?


strijdbare huurders uit het hoge Noorden.

Blok antwoordde gisteren op de schriftelijke vragen die ik onlangs stelde naar aanleiding van het rekenmodel van Het Vitale Noorden, gebaseerd op de maatregelen uit het aswoensdagakkoord. Volgens de minister klopt de rekensom van Het Vitale Noorden niet, omdat deze gebaseerd zou zijn op een huurplafond van 4,5% WOZ-waarde. In het aswoensdagakkoord is afgestapt van deze grondslag en teruggevallen op het huidige systeem voor woningwaardering (puntentelling).

Helaas, zoals wel vaker, vergist de minister zich. In het spreadsheet van Het Vitale Noorden worden de effecten van het regeerakkoord èn van het aswoensdagakkoord (“woningakkoord”) van 13 februari jl. beide apart doorgerekend ten opzichte van het basispad: het Lenteakkoord van mei 2012. Daarbij is voor de woonakkoord-variant wel degelijk uitgegaan van een huurplafond op basis van het WWS.

Blok leunt in zijn antwoorden zwaar op de rekensommen van ABF Research, die inmiddels onderuit zijn gehaald door Ortec/Conijn. En daar is volgens mij geen speld tussen te krijgen. De minister mag vanavond proberen om de Eerste Kamer te overtuigen van nut & noodzaak van de inkomensafhankelijke huurverhogingen, om daarna morgenmiddag van 14-18 uur in de debat te gaan met de Tweede Kamer over zijn totale huurbeleid. Ik hoop voor hem dat hij dan met betere argumenten komt dan in de antwoorden op deze schriftelijke vragen.

lees hier de antwoorden op mijn vragen: VH 20130311 ANTW effecten woningmarktakkoord Nrd corporaties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: