algemeen overleg woningmarkt/huurbeleid

Vanmiddag debatteerde de Kamer met minister Blok over de uitwerking van het aswoensdag-/woningmarktakkoord dat VVD, PvdA, D66, Christenunie en SGP op 13 februari sloten. Natuurlijk was de inbreng van de Eerste Kamer, in het bijzonder Adri Duivesteijn, ook onderwerp van discussie.

Om maar met de conclusie te beginnen: Blok is niet van plan om ook maar een letter aan het aswoensdagakkoord te veranderen. De door Duivesteijn gevraagde woonvisie is in zijn ogen een uitleg van wat er is afgesproken. De verhuurderheffing is in beton gegoten en een investeringsalternatief onbespreekbaar. Voor de minister dan. Of de Kamer er ook zo over denkt zal binnenkort blijken, want ik heb een aansluitend VAO aangevraagd, om een motie over ons investeringsvoorstel in te dienen.

Natuurlijk speelden de doorrekeningen van de effecten van het aswoensdagakkoord een grote rol in het debat. De minister leunde vooral op zijn huisleverancier ABF Research, maar claimde ook dat het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting een prima rapportcijfer gaf voor de aanpassing van de wonen-paragraaf uit het regeerakkoord. De woordvoerders van de “bende van vijf” vonden dat natuurlijk ook. Ik raad iedereen aan om tabel 10 en de risicoparagraaf uit het CFV-rapport te lezen, volgens mij concludeer je dan dat het CFV nog steeds bijzonder kritisch is over het aswoensdagakkoord, ook al is het resultaat wat beter dan de wonen-paragraaf uit het regeerakkoord.

En dan was er nog een nieuw rapport van Ortec Finance, in opdracht van Aedes. Dat schat de huurruimte op grond van het nieuwe akkoord op ongeveer de helft van de opbrengst van ABF Research. Ik denk dat Ortec een realistischer schatting maakt dan ABF en dat CFV en Ortec als ze een middag bij elkaar gaan zitten vrijwel op dezelfde waarde uitkomen.

Per saldo zal dan de investeringsruimte voor de woningcorporaties wel degelijk sterk teruglopen, naast allerlei ongewenste koopkrachteffecten voor huurders met lage inkomens. Ik wil daarom ook dat de investering van de woningcorporaties de komende periode per kwartaal gemonitord worden. Dan zal wel snel blijken of mijn voorspelling (€3 miljard minder corporatieinvesteringen in 2013) bangmakerij is of harde werkelijkheid. Ik denk het laatste.

Lees hier mijn inbreng in eerste termijn: VH 20130313 AO woningmarkt-huurbeleid 1eT SP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: