Jaren-60 galerijflats: toch maar snel preventief controleren

In mei 2011 brak bij de Antillenflat in Leeuwarden een van de galerijplaten af. Door een dominoeffect braken vervolgens ook een aantal lager gelegen galerijplaten af. Gelukkig waren er geen doden of gewonden te betreuren, maar menig bewoner van een galerijflat zal zich afgevraagd hebben: hoe zit dat bij mijn flat? Ik ging bij de bewoners op bezoek en stelde voor om snel alle vergelijkbare flats aan een preventief onderzoek te onderwerpen. Minister Donner vond dat niet nodig. Vandaag verscheen de studie van CUR/Platform constructieve veiligheid die de oorzaken analyseerde.

De onderzoekers concluderen letterlijk: “Onderzoek bij een aantal andere soortgelijke flatgebouwen heeft uitgewezen dat de aanwezigheid van deze oorzaken niet uniek is voor de Antillenflat. Deze vaststelling is de aanleiding voor het opstellen van een protocol voor het op uniforme wijze onderzoeken en beoordelen van de constructieve veiligheid van uitkragende vloerconstructies, zoals bij de Antillenflat. (…) Het protocol is bedoeld voor het beoordelen van de constructieve veiligheid van uitkragende betonnen vloeren bij galerijflats, die in de periode 1950 – 1970 zijn gebouwd. Deze constructies kenmerken zich door een monoliete verbinding tussen de galerij- en/of balkonvloeren en de verdiepingsvloeren van de woningen.”

Huurt u een galerijwoning uit de periode 1950-1970 met aangestorte galerijen en/of balkons, informeer dan bij uw verhuurder of dit onderzoek al gedaan is en zo ja: vraag het onderzoek ter inzage. Bent u eigenaar/bewoner, neem dan contact op met het bestuur van uw vereniging van eigenaren. Betonrot is een kwaal die zich niets aantrekt van eigendomsverhoudingen. Het onderzoek als beschreven door CUR/Platform Constructieve Veiligheid is niet nodig voor galerijflats waar de galerijen op consoles zijn opgelegd: dat zijn balken die uit de gevel steken en waar de balkons/galerijen op rusten. Deze constructiewijze is in de loop van de jaren 60 steeds vaker toegepast en sinds 1970 algemeen gebruikelijk.

UPDATE 21:40
Ik heb minister Blok inmiddels schriftelijke vragen gesteld om zeker te stellen dat de eigenaren van dit type flats en de gemeenten die primair verantwoordelijk zijn voor het bouwtoezicht hun verantwoordelijkheid nemen en zo snel mogelijk de veiligheidstoets laten uitvoeren:
BT 20130107 SV veiligheid galerijflats

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: