Begroting wonen en rijksdienst

Rond middernacht rondde de Tweede Kamer de behandeling van de begroting wonen en rijksdienst af. Centraal in mijn bijdrage stond de verhuurderheffing, de effecten daarvan voor de woningcorporaties, huurders en de bouwcrisis.


Stef Blok verwees twee dagen lang vooral naar uitwerkingen van beleid die de komende maanden gaan komen. Maar de uitgangspunten van het regeerakkoord zijn in beton gegoten.

Tijdens het debat werd mijn stelling bevestigd dat dit kabinet in 2013 -netto- ongeveer €1,5 miljard EXTRA uitgeeft aan de eigen woningbezitters, terwijl tegelijkertijd gestart wordt met de invoering van een verhuurderheffing, die zal oplopen tot €2 miljard/jaar in 2017. Het antwoord van minister Blok op mijn vraag hoe dit te rijmen is met zijn argument dat “iedereen moet bijdragen aan het gezond maken van de overheidsfinanciën” was: ook (ex)huurders profiteren van de structurele verlaging van de overdrachtsbelasting (kost €1,2 miljard/jaar), op het moment dat zij een woning gaan kopen.

Volgens mijn analyse levert de investering van €1,5 miljard in de koopsector voor de bouwsector vrijwel geen baan extra op. De overdrachtsbelasting lekt voor ruim 90% weg naar eigenaar-bewoners die tóch al van plan waren een woning te kopen, ook bij een belastingtarief van 6%. Het bescheiden aantal extra kopers zal geen nieuwbouwwoning kopen, omdat daarop immers helemaal geen overdrachtsbelasting betaald wordt. De kabinetsmaatregelen in de huursector, in het bijzonder de verhuurderheffing, kunnen maximaal 60.000 mensen in de bouw en aan de bouw verwante bedrijfstakken hun baan kosten.
Ik vroeg daarom aan Stef Blok om de effecten van het woningmarkt-pakket uit het regeerakkoord te laten doorrekenen op de effecten op werkgelegenheid in de bouw voor de korte en middellange termijn. Die zijn volgens mij desastreus. Ik sta daarin niet alleen. Zo stelt Nico Rietdijk, directeur van het Nederlands Verbond van Bouwbedrijven, dat 70% van de problematiek op de bouwmarkt veroorzaakt worden door overheidsbeleid.

In tweede termijn ontspon zich een interessant debat over de gevolgen van het inkomensafhankelijk huurbeleid. PvdA-woordvoerder Jacques Monasch heeft op 9 november in een opinieartikel voor joop.nl beweerd dat huurders met een inkomen boven de €43.000, die een jaarlijkse huurverhoging van bijna 10% voor de kiezen krijgen, weer in huur zullen dalen. Op een interruptie van mijn zijde verklaarde minister Blok echter dat dit niet zal gebeuren. Daarop zei Monasch dat bij de verdere uitwerking van het huurbeleid de PvdA-inzet zal zijn om dit alsnog te regelen. We zullen het zien.

Lees hier mijn inbreng in eerste termijn, inclusief de (vele) interrupties: BZK 20121219 VER begroting wonen-rijksdienst inbreng SP 1eTK

Lees hier mijn inbreng in tweede termijn, inclusief de ingediende moties: BZK 20121220 TOE begroting wonen rijksdienst 2eT SP v3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: