Verhagen: frequentiestabiliteit elektriciteitsnetwerk geen probleem!

Volgens Maxime Verhagen valt het met de problemen rond de frequentiestabiliteit van het netwerk in relatie tot het groeiend aandeel duurzame energie reuze mee. En voor zover er een probleem(pje) is kunnen we rustig gaan slapen: TenneT en de andere Europese TSO’s lossen dat wel voor ons op. Ik ben er niet gerust op.

Frequentiestabiliteit is een conditio sine qua non voor het elektriciteitsnetwerk: als die onvoldoende beheerst wordt gaat het licht “op zwart”. De groei van het aandeel duurzame energie (zon, wind) stelt hogere eisen aan de netbeheerders, die de reservecapaciteit moeten organiseren om -soms bliksemsnel- het gat op te vullen als het even niet waait of de zon niet schijnt.

Helaas zijn door de liberalisaring van de energiemarkt de mogelijkheden om de frequentiestabiliteit te handhaven juist beperkt. “De markt” zorgt er bijvoorbeeld voor dat nu vooral kolencentrales worden ingezet als reservecapaciteit. Dat is gek: die centrales zijn veel minder flexibel dan de moderne gascentrales die nu stil staan. Bij plotselinge veranderingen in de vraag of het aanbod van stroom loop je hierdoor een extra risico op een blackout. Volgens mijn informatie zijn er het afgelopen jaar verschillende keren situaties ontstaan waarbij op een haar na een blackout is vermeden.

Alle reden dus voor allertheid, maar de minister van ELI vindt dat klaarblijkelijk overdreven. Dat wordt stof voor het begrotingsdebat van volgende week!

Lees hier de antwoorden op mijn schriftelijke vragen: ENK 20121024 ANTW balancering netwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: