Leveringszekerheid elektriciteit in gevarenzone?

De snelle groei van duurzame elektriciteitsproductie zorgt voor steeds meer en grotere frequentieschommelingen (onbalans) in het elektriciteitsnetwerk. Door de liberalisering van de Europese elektriciteitsmarkt zijn een aantal perverse prikkels geintroduceerd, die het risico op een blackout vergroten.


windturbinepark in aanbouw; inpassing van het groeiend aandeel duurzaam productievermogen vereist ook investeringen in de netwerken en bij de afnemers, en aanpassing van het reguleringskader; dat laatste wordt een steeds groter knelpunt

Elektriciteit kan je niet (eenvoudig) opslaan. Aanbod en vraag moeten op ieder moment in evenwicht zijn, anders ontstaat er een onbalans en gaat het licht op zwart. Door het toenemend aandeel duurzame elektriciteitsproductie -op zich goed nieuws- worden er nieuwe eisen gesteld aan de netbeheerders en producenten om het netwerk in balans te houden als plotseling de wind wegvalt. Dat vereist een vorm van centrale regie.

De liberalisering van de energiemarkt is gebaseerd op de gedachte dat de onzichtbare hand van de markt, door middel van het prijsmechanisme, voor die regie zorgt. Helaas zo werkt het -nu in ieder geval – nog niet. Om wegvallende wind of zon te compenseren moet er “draaiend” fossiel productievermogen achter de hand gehouden worden. Het marktmechanisme zorgt op dit moment chronisch voor een te laag reservevermogen. Ook worden door de lage kolenprijzen (en hoge gasprijzen) voornamelijk stokoude traag regelbare kolencentrales ingezet, terwijl efficiënte en snel regelbare gascentrales stil staan. Dat heeft het afgelopen jaar al twee keer tot een bijna-blackout in Europa geleid.

Wat mij betreft is het de hoogste tijd om het Europese reguleringskader zodanig aan te passen dat de groei van het aandeel duurzame elektriciteitsproductie op een soepele en economische wijze wordt ingepast. Dat is te belangrijk om aan de markt over te laten.

Lees hier mijn schriftelijke vragen aan minister Verhagen: ENK 20120924 SV balanceren netwerk

NB : herplaatsing omdat het om 11:45u geplaatste oorspronkelijke artikel op mysterieuze wijze verdwenen is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: