convenant energiebesparing huursector

Aedes (woningcorporaties), Woonbond en Vastgoed Belang (particuliere verhuurders) hebben gisteren een geactualiseerde versie van het ‘Convenant Energiebesparing Huursector’ ondertekend. De woningcorporaties verminderen over de periode 2008-2020 het energieverbruik in hun woningen met 33%, de gemiddelde corporatiewoning heeft in 2021 energielabel B. Dat is een knappe inspanning.

Voor de particuliere huursector is het doel dat 80% van de woningen voor eind 2020 is verbeterd tot label C of beter. Dat is een veel lagere ambitie, zeker omdat het betekent dat 20% van de particuliere huurwoningen in 2020 nog een energielabel G zou mogen hebben.

Toch ben ik positief over het afgesproken ambitieniveau. De risico’s zitten vooral in de (on)zekerheid dat de mooie voornemens ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. Want wat lees ik in artikel 8 van het convenant: “De afspraken in dit convenant binden partijen doch zijn niet in rechte afdwingbaar.” Tsja, dat is weer de bekende achilleshiel van een convenant.

Lees hier het volledige convenant: BT 20120628 CONV energiebesparing huursector

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: