wet basisnet: SP-voorstellen aangenomen

Afgelopen dinsdag stemde de Kamer over het wetsvoorstel Basisnet. Dat regelt het vervoer van gevaarlijke stoffen via de binnenvaart, de weg en per spoor. De eerste termijn van het debat vond plaats op 6 juni. Bij de stemmingen werden twee voorstellen van de SP aangenomen.


bij de treinramp in Viareggio ontploften op 29 juni 2009 een aantal LPG-wagons, waardoor 31 mensen om het leven kwamen

De eerste motie zorgt ervoor dat het toezicht op het spoorvervoer op de vrije baan en op emplacementen in één hand gebracht wordt. Hij werd aangenomen met de stemmen van VVD-PVV-Brinkman-SGP tegen.

De tweede motie “…verzoekt de regering om te onderzoeken of de effectiviteit van de handhaving en de rampenbestrijding bij het transport van gevaarlijke stoffen verbeterd kan worden door invoering van een op afstand uitleesbare identificatiechip.” Op die manier kunnen transporten met gevaarlijke stoffen (op de weg, per spoor, over water) realtime gevolgd worden en is bij incidenten direct duidelijk of er gevaarlijke stoffen aanwezig zijn.

Een derde motie vroeg om een steekproefgewijze onafhankelijke controle op berekeningen van de veiligheid langs transportassen. Net als bij geluid en bij luchtkwaliteit is ook bij veiligheid de uitkomst van de berekening in hoge mate afhankelijk van de ingevoerde data. Dat zet de deur open voor creatief rekenen. Helaas stemde de oude gedoogcoalitie VVD-CDA-PVV-Brinkman tegen, waardoor hij nipt werd verworpen.

Ook mijn twee amendementen werden door een nipte meerderheid van VVD-CDA-PVV-Brinkman verworpen, met als troost dat een afgezwakte versie van mijn amendement dat strenger bronbeleid (= eisen aan materieel) regelde, de motie Haverkamp/Paulus Jansen (37) wel werd aangenomen.

lees hier mijn inbreng in tweede termijn: MIL 20120614 TOE 32862 plenair 2eT SP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: