verzameldebat energie

Afgelopen dinsdag debatteerde de commissie ELI tot laat in de avond met minister Verhagen over energiebeleid. Dat was de hoogste tijd, want het debat was twee maanden naar achteren geschoven ten gevolge van de Catshuis- en Kunduzcoalitie- onderhandelingen. Aan de orde kwamen onder meer: de beroerde prestaties van Nederland op het gebied van duurzame energie, de inpassing van wind op land en de verandering van de gassamenstelling, wat gevolgen kan hebben voor het rendement en de veiligheid van toestellen die nu al in gebruik zijn.

Een van de belangrijkste discussiepunten was de manier waarop wind-op-land projecten ontwikkeld worden. Door het ontbreken van een fatsoenlijke ruimtelijke visie van het Rijk in combinatie met de Rijksprojectprocedure zijn er door ondernemers veel meer projecten ingediend dan de taakstelling van de provincies. Dat dreigt het draagvlak te ondermijnen.

Verhagen beloofde na druk van de Kamer om de Rijksprojectprocedure niet in te zetten als breekijzer wanneer de provincies in eigen huis het draagvlak voor de regionale taakstelling organiseren. Het combineren van kleine windprojecten om daarmee in aanmerking te komen voor de rijksprojectprocedure wordt niet toegestaan.

Een ander belangrijk thema is de zelfopwekking van duurzame energie voor eigen gebruik. Over de stroom die je op je eigen dak opwekt hoef je al enige tijd geen energiebelasting te betalen (die maakt voor kleinverbruikers ongeveer 50% van de kWh-prijs uit), maar dat geldt niet voor de mensen die lid zijn van een energiecoöperatie die windmolens bouwt of biogas produceert. Nu het CDA overstag is lijkt er een politieke meerderheid ontstaan die “saldering voor de meter” mogelijk wil maken. De discussie in de Kamer gaat er nu over: waaruit moeten we de kosten van de weggevallen belastingopbrengst betalen. In december 2011 heb ik samen met Diederik Samsom bij de begrotingsbehandeling voorgesteld om de salderingsregeling te financieren door een opslag op de hoogste (megaverbruikers)tarief voor de energiebelasting. Nu betalen de grootste bedrijven per kWh 200x zo weinig energiebelasting als de kleinverbruikers.

lees hier mijn inbreng: ELI 20120619 AO energie DEF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: