J.H.Blair

Ik heb het nummer grijs gedraaid, letterlijk en tegenwoordig figuurlijk: Which side are you on ? “You’ll either be a union man, or a thug for J.H.Blair.”

Harlan County in Kentucky was een gebied met veel mijnen, waar in en direct na de eerste wereldoorlog kapitalen verdiend werden door de enorme behoefte aan kolen. In de crisisjaren zakte de vraag in, waarna er een enorme werkloosheid ontstond. De mijnwerkers organiseerden zich in de National Miners Union. De politie onder leiding van sheriff J.H.Blair probeerde met hulp van het leger de stakingen te breken, daarbij vielen bij de “slag om Evarts” op 5 mei 1931 vier doden (twee stakers en twee politiemensen). Florence Reece, de vrouw van een van de vakbondsleiders, schreef het nummer Which side are you on? direct na een inval van de politie in haar huis.

De oudste opname die ik ken is van Pete Seeger , hoewel ik denk dat Woody Guthrie, de aartsvader van de politieke folk/country, het nummer ook wel opgenomen zal hebben. Nathalie Merchant maakte een prachtige ingetogen versie.

Ten tijde van de Engelse mijnwerkersstakingen tegen Margaret Thatcher in 1984-85 blies Billy Bragg het nummer nieuw leven in met een aangepaste tekst.

Maar als als de temperatuur oploopt geef ik de voorkeur aan de Dropkick Murphys of -mijn absolute favoriet- Commandantes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: