Rc5 gaat door. maar zo laat mogelijk.

Tsjonge, wat kostte het een hoop moeite om de motie Jansen CS uitgevoerd te krijgen. Die motie sprak uit dat tegelijk met de invoering van het Bouwbesluit 2012 (op 1 april 2012) de isolatienorm voor de buitenschil (gevel, dak, begane grondvloer) omhoog moet naar Rc=5 (43% Strenger dan het oorspronkelijke voorstel). Vrijdag liet minister Spies de Kamer weten dat ze bereid is om de isolatie-eis aan te scherpen. Per 1 januari 2015…


zoveel bijzonders is mijn isolatie-eis Rc=5 niet; nul-energiewoningen (of passiefhuizen), zoals hier in Sliedrecht hebben een gemiddelde isolatiewaarde >8

De motie werd in december 2011 door de Tweede Kamer aangenomen, op een moment dat Piet Hein Donner nog verantwoordelijk minister voor Binnenlandse Zaken en wonen was. Donner vond het nodig om eerst een onderzoek naar de financiële haalbaarheid uit te voeren en zijn opvolger Liesbeth Spies (die veel positiever staat tegenover het voorstel) nam die lijn over. Dat zorgde voor uitstel: invoering per 1 april 2012 was niet meer mogelijk. Als wisselgeld bedong ik de aanscherping van de isolatie-eis voor ramen en deuren.

Het onderzoek naar de financiële effecten van de zwaardere isolatie is inmiddels afgerond. Spies laat de Kamer weten dat het aanscherpen van de isolatieeis voor ramen bij nieuwbouw kosteneffectief is: die eis gaat gebaseerd worden op HR++ glas. Voor de Rc5-eis is de conclusie dat deze “net niet” kosteneffectief is, maar als er een iets ruimere overgangstermijn wordt aangenomen slaat dit om naar kosteneffectief.

Hoewel er zeer veel valt af te dingen op de rekenexercitie, die onder zware druk gestaan heeft vanuit de bouwlobby, ben ik blij dat Spies per saldo concludeert dat de aanscherping van de isolatie-eis verstandig is. Mooi, dat zijn we dan met elkaar eens.

Toch ben ik in een aantal opzichten nog niet tevreden:

– een invoering per 1-1-2015 betekent een vertraging van 2 jaar en 9 maanden ten opzichte van de aangenomen motie; naar mijn mening is invoering per 1-1-2014 ook haalbaar;

– als de plaatsing van HR++ glas in nieuwbouw nu al kosteneffectief is, is er geen enkele reden om daar óók mee te wachten tot 1-1-2015; wat mij betreft wordt die wijziging al per 1-1-2013 van kracht;

– in Bouwbesluit 2012 zit een enorme weeffout, waardoor bij verbouwing van bestaande gebouwen de isolatie-eisen zijn teruggebracht naar het “rechtens verkregen niveau” (de wettelijke eisen ten tijde van de oorspronkelijke bouw); wat mij betreft zouden voor nieuwe bouwdelen (zoals aanbouwen, dakkapelen, compleet nieuwe gevels) de nieuwbouweisen moeten gelden; deze fout zou per 1-1-2013 gerepareerd moeten worden.

Er valt dus nog wel het nodige te bespreken met minister Spies. Daarom wordt er op korte termijn (nog voor het zomerreces) een debat gehouden met de minister.

Lees hier de brief d.d. 8 juni 2012 over de aanscherping van de isolatie-eisen: BT 20120608 BRF Rc5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: