langkampeerders camping Helmgat moeten vertrekken. niet dus.

42 jaar huurden Wil en John Gunderson al een jaarplaats op camping Het Helmgat in Bloemendaal a/d Zee, toen de nieuwe eigenaar projectontwikkelaar Q Investments de huur opzegde. De ruim 100 langkampeerders, die vaak al generaties lang een caravan hebben staan, moeten binnen drie jaar van het terrein af. Maar dat pikken de huurders niet. Ik sprak vandaag met het inmiddels gevormde actiecomitè, dat door vrijwel alle langkampeerders gemachtigd is om namens hen op te treden.

Het is het bekende liedje: een projectontwikkelaar koopt een terrein op van een slecht functionerende beheerder, om het vervolgens uit te ponden als chaletpark. Dat is snel geld verdienen. Maar het terrein is vervolgens verloren voor de recreatie, omdat de meeste kopers er permanent gaan wonen.

Het Helmgat bestaat al meer dan 50 jaar, bestaat uit ruim 100 plaatsen voor langkampeerders en ca. 50 toeristische kampeerplaatsen. De camping is geopend van 1 april tot 1 oktober. Hij ligt in een duinpan en ligt op een steenworp afstand van de zee (gescheiden door de provinciale weg N200). De jaarhuur van langkampeerplaatsen ligt tussen €3.000 en €3.700. De meeste mensen met een vaste standplaats komen uit de regio Amsterdam-Haarlemmermeer-Haarlem.

Het was in het verleden een familiebedrijf, waarvan de laatste generatie er niet erg hard meer aan getrokken heeft. In 2005 moest van de gemeenten de minimale afstand tussen caravans verhoogd worden van 3 naar 5 meter, toen zijn er her en der wat caravans weggehaald, in plaats van het terrein opnieuw in te richten. Ook aan de infrastructuur (wegen, toiletgebouwen, winkeltje, cafè) is door de laatste eigenaar niets meer gedaan. In 2011 heeft de oude eigenaar het terrein verkocht aan Q Investments B.V. De nieuwe eigenaar heeft aangekondigd dat hij het terrein wil herstructureren en ombouwen naar een chaletpark en de huur van de langkampeerders opgezegd.

Volgens mij is de opheffing van de camping nog geen gelopen race. De eigenaar van de camping huurt de grond van twee gemeenten (Zandvoort en Bloemendaal), waarvan er een niet lijkt te willen meewerken aan intensivering van het gebruik. Nu is de camping gesloten tussen 1 oktober en 1 april, straks zou het chaletpark het hele jaar open zijn. Ook ligt de camping in af aan de rand van de Ecologische Hoofdstructuur en grenst hij aan aan drinkwaterwingebied van het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland. PWN heeft ook al bezwaar aangetekend tegen de voorgenomen herstructurering.

De recreanten zouden overigens best willen meewerken aan een geleidelijke ombouw van het terrein, waarbij de langkampeerders intern verschuiven. Zo worden de bestaande contracten gerespecteerd en krijgt de eigenaar toch enige ruimte voor ontwikkeling.

Het voorbeeld maakt duidelijk hoe hard het nodig is dat er landelijke regels geformuleerd worden voor het gebruik en de ontwikkelmogelijkheden van recreatieterreinen, die nu vaak vogelvrij zijn voor projectontwikkelaars, als gemeenten hun bestemmingsplannen niet in orde hebben of opportunistisch meewerken aan de plannen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: