De reële en de politieke planning: bij onraad bijsturen

In maart stelde ik minister Schultz schriftelijke vragen over de planning van de nieuwe Omgevingswet binnen. Ik vroeg de minister hoe het kan dat zij de Kamer laat weten dat de Omgevingswet in 2014 operationeel is, terwijl haar eigen projectleider voor het wetgevingstraject dat een “politieke planning” noemde en daaraan toevoegde, dat 2018 een reëlere planning is.

Medio april kwamen de antwoorden van Schultz binnen. Haar reactie was klassiek: ontkennen. Het klopt allemaal niet, is niet waar en/of gelogen. De planning van de minister is de politieke èn de reële planning: punt uit.
Lees hier de antwoorden:20120418 ANTW 2260 ROM omgevingswet

Helaas kwam de minister met geen enkel argument om haar ontkenning te onderbouwen. Dat zou je toch verwachten als je ambtelijk projectleider tijdens een congres de uitspraak doet dat er een politieke en een reële planning is. En die uitspraak wèl met argumenten onderbouwt. In zijn toespraak verwees Noud Janssen expliciet naar het precedent van de WABO, waarvoor acht jaar was uitgetrokken en die desondanks nog eens drie jaar uitliep. Schultz wil de Omgevingswet -qua omvang een veelvoud van de WABO- binnen één kabinetsperiode door Tweede en Eerste Kamer jassen.

Schultz had pech. In de zaal zat een journalist die de uitspraken van Janssen nauwkeurig heeft opgetekend, inclusief een aantal letterlijke quotes. Ambtenaren worden geacht om de minister onafhankelijk te adviseren, niet naar de mond te praten. Volgens mij heeft Janssen tijdens het congres -en vermoedelijk ook al bij vele eerdere gelegenheden daardoor intern richting zijn superieuren en de minister- naar eer en geweten proberen duidelijk te maken wat een reële planning zou zijn voor een wetgevingstraject van deze omvang. Maar dat komt onze VVD-minister niet goed uit, dus lapt ze dit advies aan haar laars. En informeert de Kamer onjuist.

Daarom stelde ik op 19 april nadere vragen, die vandaag beantwoord werden. En verrassing: de minister ruikt onraad en geeft opeens een ruime bandbreedte voor het invoeringstraject. Want politiek gevoel heeft minister Schultz wel.

Lees hier de antwoorden op de vervolgvragen: ROM 20120529 ANTW Omgevingswet-aanv

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: