Rijksmonument: daar gaat het Rijk niet over!

Gisteren ontving ik de antwoorden op schriftelijke vragen die ik samen met Jasper van Dijk en Mariko Peters (GL) stelde aan staatssecretaris Zijlstra (OCW) en minister Spies (BZK) over de teloorgang van het rijksmonument (voormalig) klooster Sankt Ludwig in Vlodrop. Dit kabinet heeft als motto: “We gaan erover of we gaan er niet over.” Gezien de antwoorden is bij rijksmonumenten de laatste kwalificatie van toepassing.


het klooster in betere tijden

Ik ga de antwoorden aan de orde stellen bij een debat over erfgoed en monumenten op woensdag 25 april a.s. Wat mij betreft moet er dringend iets gebeuren aan de miezerige taakopvatting van het Rijk bij de bescherming van ons cultureel erfgoed. Zijlstra verschuilt zich in zijn antwoorden achter de gemeente en de dwangsom die de gemeente Roerdalen aan eigenaar Meru opgelegd heeft. De gemeente Roerdalen onderhandelt echter nog steeds met Meru over sloop, met goedvinden van de provincie Limburg. Dat blijkt uit de antwoorden van GS Limburg op vragen van ons statenlid Thijs Coppus d.d. 10 april. Daarin wordt letterlijk gesteld: “Mocht er bij gemeente en eigenaar draagvlak bestaan voor een herbestemming dan willen wij hieraan meewerken. Bij ontbreken van dergelijk draagvlak zien wij geen mogelijkheid voor behoud van het gebouw. Dat is in lijn met eerdere standpunten die wij hierover hebben
ingenomen. In deze zin zullen wij burgemeester en wethouders van Roerdalen adviseren.”

Lees hier de antwoorden op mijn schriftelijke vragen: ROM 20120417 ANTW St Ludwig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: