Rijksmonumenten hebben een beschermde status. toch?

De nietsvermoedende burger verwacht dat een gebouw met de status rijksmonument een beschermde status heeft: het moet goed onderhouden worden, je mag het niet zo maar slopen of verbouwen. Bij een onwillige eigenaar stelt die bescherming echter bar weinig voor, zo leert het voorbeeld van klooster Sankt Ludwig in Vlodrop.

Het immense kloostercomplex in de bossen van natuurgebied Meinweg nabij de Duitse grens in midden-Limburg werd gebouwd in 1909. Nadat het bergafwaards ging met het aantal kloosterlingen werd het gebouw gekocht door het Rijk en enige tijd gebruikt als politieschool, voor het in 1990 aangekocht werd door de Maharishi Mahesh Yogi, als wereldhoofdkwartier van de transendente meditatiebeweging. Op dat moment was het gebouw nog in prima staat. De Maharishi had echter andere plannen met het 100 hectare grote terrein en wilde het kloostercomplex slopen om er een tempelcomplex in Indiase stijl op de bouwen.

Terwijl er nog geen sloop en bouwvergunning was verstrekt werd in 2001 illegaal al een deel van het complex afgebroken en sindsdien is er een loopgravengevecht ontstaan tussen de omwonenden die het monument willen behouden en de eigenaar van de stichting MERU. Die laat het complex steeds verder verkrotten en vroeg onlangs voor de derde keer een sloopvergunning aan. Hoe het complex er na deze aanslagen uitziet kan je zien op een (foto)reportage van ons Limburgse statenlid Thijs Coppus

De verschillende overheden stelden zich in deze zaak zeer halfslachtig op, ondanks pleidooien van kamerleden en lokale volksvertegenwoordigers. Naar aanleiding van de nieuwe sloopaanvraag doe ik samen met mijn collega’s Jasper van Dijk en Mariko Peters (GL) nog maar eens een poging om het verval te stoppen: OCW 20120321 SV Sankt Ludwig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: