spuitasbest: wat is er eigenlijk gebeurd met de lijst van 200?

Spuitasbest: een van de gevaarlijkste toepassingen van asbest. TNO maakte in 1985 een inventarisatie van 200 gevaarlijke panden en in 1997 zocht de Arbeidsinspectie uit de panden erbij stonden. Voor de helft was dat niet best. Wat is er met die informatie gedaan?


sanering van spuitasbest (bron)

In april vorig jaar hoorde ik over het bestaan van de lijst. Ik beschikte er toen nog niet over. Staatssecretaris Atsma verklaarde bij een algemeen overleg op 7 april 2011 dat hij het bestaan van zo’n lijst niet kende. Maar inmiddels heb ik de lijst (uit 1985) zelf achterhaald. Hij bevat een scala aan overheidsgebouwen, ziekenhuizen, onderwijsgebouwen, warenhuizen en supermarkten en de Utrechtse Jaarbeurs. In 1997 was ongeveer de helft van de gebouwen op de lijst gesloopt of gesaneerd. We zijn nu nog eens 15 jaar verder en ik ben buitengewoon benieuwd wat de status van de andere 100 panden is.

lees hier mijn schriftelijke vragen aan de staatssecretarissen Atsma en De Krom: MIL 20120422 SV spuitasbest DEF

UPDATE 23-4, 9:30
In de schriftelijke vragen wordt verwezen naar twee oude rapporten uit 1985 en 1997.
De TNO-lijst met de 200 gebouwen uit 1985: MIL 19850501 RAP TNO gebouwen met spuitasbest
Het rapport van de Arbeidsinspectie uit 1997: MIL 19970101 RAP Inventarisatie spuitasbest

UPDATE 15-6, 11:15
De antwoorden op mijn schriftelijke vragen zijn gisteren binnengekomen. Kortheidshalve komen ze neer op: wij gaan hier niet (meer) over, de eigenaren van deze gebouwen zoeken het zelf maar uit. Uitermate kortzichtig, spelen met de levens van de werknemers en bezoekers van deze gebouwen. Ik ga de antwoorden aan de orde stellen bij het algemeen overleg externe veiligheid op 27 juni a.s.
Lees hier de antwoorden: MIL 20120614 ANTW 200 gebouwen spuitasbest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: