Hillen vertelt sprookjes. Maar alleen het CDA en de VVD geloven ze nog

Vanmiddag werd de tweede termijn van het AWACS-debat gehouden, de volgende episode in het al 33 jaar aanslepende treurspel van de NAVO die met stokoude spionagetoestellen de bewoners van Schinveld en Brunssum blootstelt aan oorverdovende herrie. Minister van Defensie Hans Hillen gooide een nieuw middel in de strijd: een sprookje.


deze vliegende museumstukken van de NAVO zijn in de burgerluchtvaart al twintig jaar verboden

Vorig jaar heeft de Kamer bij motie uitgesproken dat Nederland de NAVO-binnenvliegregeling moet inzetten als per 1 januari 2012 de overlast niet structureel met 35% verlaagd is. Bij de eerste termijn van het debat op 22 december verklaarde Hillen tot negentien keer toe dat die 35% een makkie is. Daarop vroeg de Kamer om het hoe eens op papier te zetten. Plotsklaps bleek het onderbouwen van de verlaging toch minder simpel dan gedacht. Hillen moest vragen om het debat twee weken uit te stellen omdat zijn rekensom nog niet klaar was.

Op 2 februari kwam de brief binnen, vermoedelijk gepost in fabeltjesland. 35% minder vluchten van AWACS-toestellen komt neer op een daling van 3.600 naar 2.340 per jaar. De Kamer vond echter ook goed dat de 35% geluidsreductie met andere middelen bereikt wordt. De berekening die NLR in opdracht van Defensie gemaakt heeft komt echter uit op een reductie van 35% geluid bij 2.340 AWACS-vluchten aangevuld met 543 andere vluchten. Omdat de AWACS-toestellen in geen enkele opzicht veranderd zijn, dus net zoveel herrie maken is dan de simpele constatering dat de 543 andere vluchten in het geheel geen lawaai mogen maken om de doelstelling te halen.

Tenzij je creatief gaat rekenen natuurlijk. NLR heeft -vermoedelijk in opdracht van Defensie- gekozen voor een rekensom die een vermindering van het aantal gehinderde woningen met 35% als maatstaf neemt. In combinatie met een handige afbakening van het gebied (voor de liefhebbers: de 35 KE-contour) kan je dan -zonder feitelijk ook maar iets te doen- opeens veel minder gehinderde woningen hebben. Het lijkt wel een sprookje.

De gang van zaken doet me denken aan de schoonrekenpraktijken van de luchtkwaliteit rond verkeerswegen door overheden die Kees van Oosten in zijn zaterdag jl. verschenen boek “gebakken lucht” feilloos fileert. Een aanradertje.

Bij het debat bleek dat alleen CDA en VVD de fabeltjes van Hillen voor zoete koek slikken. PVV-woordvoerder Richard de Mos, die mijn vorige motie steunde, leek ook tijdens het debat voet bij stuk te houden. Of dat zo is weten we volgende week donderdag, na het afrondende plenaire debat en de stemmingen.

Meer lezen? Zie dossier Stop AWACS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: