vergunningplicht makelaars

Vaak moet je goede voorstellen net zo lang blijven herhalen tot ze worden overgenomen. Dat geldt wat mij betreft voor de invoering van een vergunningplicht voor verhuurmakelaars. In 2008/2009 heb ik er al vragen over gesteld aan de ministers Vogelaar en Van der Laan, toen met name wegens uitbuiting van de woningzoekende. Nu is de particuliere verhuurder die met dubbele woonlasten zit het slachtoffer. Maar de remedie is wat mij betreft hetzelfde.

Nietsvermoedende woningeigenaren die een ander huis gekocht hebben en hun oude huis tijdelijk verhuren, omdat er geen koper voor is, worden het slachtoffer van oplichters of andere criminelen die een wietplantage in hun woonkamer beginnen. De makelaar die ze voor veel geldt hadden ingeschakeld was vergeten om de antecedenten van de huurder na te trekken…

Een deel van de makelaarsbranche wil inmiddels een keurmerk invoeren, om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. Dat is een stap in de goede richting, maar onvoldoende. Malafide bedrijven zonder keurmerk kunnen immers hun werkzaamheden voortzetten. Een vergunningplicht maakt daar een einde aan.

Lees hier mijn schriftelijke vragen aan de ministers van BZK en V&J: VH 20120109 SV malafide verhuurmakelaars

Dit waren de antwoorden van minister Van der Laan op mijn schriftelijke vragen in oktober 2009: 20091028 ANTW 480 VH Direct Wonen

UPDATE
Lees hier de antwoorden op mijn vragen van 9 januari 2012, waaruit blijkt dat ook minister Spies nog steeds weigert om effectief (preventief) toezicht uit te oefenen op woningbemiddelaars: 20120131 ANTW 1441 VH malafide verhuurmakelaars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: