opgeknapt

Als statenlid in Utrecht heb ik lang geleden voor het restauratieplan van kasteel Amerongen gestemd, een van de top-100 monumenten van Nederland. Vandaag ben ik gaan kijken hoe het eindresultaat eruit ziet. Koud en donker, maar indrukwekkend.


rangen en standen had je bij kasteel Amerongen al bij de ingang: het personeel maakte gebruik van de onderste brug naar het sousterrain.

Het kasteel ligt schitterend in de uiterwaarden van de Nederrijn, al viel daar vandaag weinig van te genieten. De ligging in het zompige gebied was een van de redenen van de hoge restauratiekosten. Die werden destijds op €30 miljard geraamd.

Na de restauratie is een film gemaakt die de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners verteld. In de vertrekken worden de episodes van het verhaal op de wanden geprojecteerd. Nadeel daarvan is dat de luiken van de meeste kamers gesloten gehouden worden, waardoor veel details van de inrichting slecht te zien zijn. Ook zou het geen kwaad kunnen als s winters een paar van de indrukwekkende kachels in het kasteel zouden branden. Klaarblijkelijk zit de schrik er na de brand van 2003 nog in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: