controle afsluitbeleid energie rammelt

Op de laatste dinsdag voor het kerstreces voelde ik Henk Kamp aan de tand over de ontwikkeling van het aantal afsluitingen van energie. Volgens Kamp maakte de SP stemming en gaat het hardstikke goed. Ik denk daar anders over.

Minister Verhagen moet de naleving van de wettelijke bepalingen over afsluiting van energie beter controleren

Volgens mij zit het probleem vooral bij de prijsvechters, de nieuwe energieleveranciers zonder eigen productiecapaciteit, die zich met aggressieve reclamecampagnes invechten in de markt. Zij trekken met die aanpak relatief veel huishoudens met lage inkomens aan, die vaak bij hun vorige leverancier al een betalingsprobleem hadden. Op het moment dat zo’n klant niet betaalt gaan ze volgens mijn inschatting snel over tot ‘einde levering’. Dat is een bericht aan de netbeheerder dat zij de levering van energie aan een klant beeindigen. Op grond van de Regeling afsluiten elektriciteit en gas van kleinverbruikers mogen ze tijdens wintermaanden alleen een ‘einde levering’ bericht versturen als de klant zelf opzegt, in geval van fraude of bij afloop van een contract voor bepaalde tijd. En in de zomer mogen ze evenmin een ‘einde levering’ vericht versturen als de klant in een schuldsaneringstraject zit of een onafhankelijke medische verklaring heeft overlegd.

Tot zover is alles prima geregeld. Maar wat gebeurd er als een energiebedrijf lak heeft aan deze wettelijke regels en gewoon tóch een ‘einde levering’ bericht verstuurt naar de netbeheerder? Die netbeheerder kan niet zien of de melding voldoet aan de wettelijke eisen, moet dus -na de klant de gelegenheid gegeven te hebben om nog een andere leverancier te zoeken- over gaan tot afsluiting. En een andere vorm van actief toezicht op de naleving van de afsluiteisen is er volgens mij ook niet. Ik wil ook dat er een snelle laagdrempelige klachtenprocedure komt voor situaties met dreigende afsluiting. Daar heb ik vandaag schriftelijke vragen over gesteld aan minister van Economische Zaken Verhagen.

Lees hier mijn schriftelijke vragen: EN 20120111 SV afsluiten energie
Lees hier het stenogram van het mondeling vragenuur van 20-12: EN 20111220 MV afsluiten energie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: