Debat drinkwater/waterkwaliteit

Vanmiddag is er een afsluitend debatje met staatssecretaris Atsma over waterkwaliteit, de toelaatbare winst van drinkwaterbedrijven en legionella. Ik ga daar twee voorstellen doen: beperk de toelaatbare winstuitkering aan de publieke aandeelhouders tot 4,4% en voer een onderhoudsverplichting in voor open koeltorens.


slecht onderhouden koeltorens vormen een groot legionellarisico

Drinkwaterbedrijven zijn nutsbedrijven, eigendom van gemeenten en provincies. Het zijn monopolies: als klant kan je niet overstappen naar een ander bedrijf als je ontevreden bent. Om deze reden is de SP altijd voorstander geweest dat deze nutsbedrijven tegen kostprijs leveren en de aandeelhouders uitsluitend een rentevergoeding (gelijk aan de rente op staatsleningen) ontvangen. Daar was bij de behandeling van de Drinkwaterwet helaas geen meerderheid voor. In die wet is geregeld dat er een maximale vermogenskostenvergoeding wordt vastgesteld door de staatssecretaris van milieu. Atsma wil die vergoeding (die voor 100% kan worden uitgekeerd aan de aandeelhouders) vaststellen op 6%. Wat mij betreft is dat veel te veel, omdat het bedrijfsrisico van de drinkwaterbedrijven minimaal is. Op grond van onderzoek van Sims in opdracht van VEMW en Consumentenbond vind ik 4,4% voldoende.

Een tweede motie dien ik in over open koeltorens. Die vormen een groot risico voor de verspreiding van legionella. Wat mij betreft wordt via de Aktiviteitenregeling (onder de Wet Milieubeheer) een onderhoudsverplichting voor open koeltorens verplicht gesteld. Daarmee wordt het legionellarisico weggenomen.

De moties komen volgende week dinsdag in stemming.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: