De Boer vs Jansen: overdrachtsbelasting

Dubbelcolumn voor nvm.nl d.d. 24 oktober 2011

Beste Paulus, Zo op de zaterdagmiddag in de pauze van het Eurotopdebat in Den Haag, even tijd gemaakt om jou te schrijven. Voor het herfstreces hebben we de Woonvisie besproken. Als VVD vonden we het nog wat te vroeg na het verschijnen van het regeerakkoord om al met een Woonvisie te komen. Je kon dan ook verwachten dat de Woonvisie niet veel zou afwijken van het regeerakkoord. En dat bleek ook.

Een positieve verandering en maatregel is in ieder geval de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting. Een maatregel uit het verkiezingsprogramma van de VVD, die het in het kader van de coalitievorming en de bezuinigingen het niet gehaald heeft in het regeerakkoord. Nu we toch een half jaar na het regeerakkoord moesten constateren dat de woningmarkt nog onvoldoende aan was getrokken, is besloten de overdrachtsbelasting tijdelijk te verlagen van 6% naar 2%.

We hebben vervolgens gezien dat de woningmarkt in het afgelopen kwartaal +4% aan overdrachten heeft laten zien, ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. De verwachtingen van onder andere NVM waren hoger gespannen, namelijk 10%.

Een plus is een plus, en in deze tijd een +4% stijging van het aantal transacties op de woningmarkt vind ik winst. De mensen zijn huiverig om in economisch onzekere tijden één van de belangrijkste beslissingen te nemen in hun leven, en dat is het kopen van een huis. Hoe loopt het af met Griekenland? Hoe komt het met mijn pensioen? Dat de woningmarkt dan toch een stijging van 4% vertoont ten opzichte van de verkopen vorig jaar toont aan dat mensen het vertrouwen niet helemaal kwijt zijn. Gezien de bevolkingsontwikkeling hebben we nog zeker 500.000 woningen nodig tot 2020. Recente publicaties hebben het zelfs over 578.000 woningen. De nieuw te bouwen aantallen worden in ieder geval komend jaar, en wellicht het jaar daarna niet gehaald.

Maar in ieder geval gloort er licht aan de horizon. We weten dat de vraag in de woningmarkt zal aantrekken, maar nog niet wanneer. De woningmarkt kon ieder geval dit extra zetje, de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting prima gebruiken. Een plus is een plus!

Voor dit moment, voor jou nog een prettig weekend, en voor de lezer een prettige werkweek!

Groet, Betty

Beste Betty, Hoe komt het toch dat een partij als de VVD, die de pretentie heeft om financieel degelijk te besturen, een waas voor de ogen krijgt als de eigen woning in beeld komt?

1,4 miljard euro is er uitgegeven aan het tijdelijk verlagen van de overdrachtsbelasting, wat geleid heeft tot 4% extra transacties. Reken even mee: bij naar schatting 150.000 transacties in 2011 komt 4% neer op 6.000 woningen. Per extra verkochte woning wordt €233.300 belastinggeld uitgegeven!! Voor hetzelfde geld had je 6000 mooie nieuwbouwwoningen kunnen bouwen en weggeven (€¦) aan starters op de woningmarkt.

Of, om een realistischer en beter alternatief te noemen: voor een bijdrage van €1,4 miljard hadden de woningcorporaties naar schatting 30.000 extra nieuwe woningen kunnen bouwen. Voor iedere euro aan extra eigen vermogen kunnen zij namelijk vier euro extra investeren. Goed voor de bouwvakkers die thuis zitten, goed voor de starters die een huis nodig hebben.

De verklaring voor de enorme verspilling van belastinggeld is natuurlijk dat de 96% personen die tóch al hun woning zouden verkopen óók profiteren van de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting, terwijl daar geen enkele bate voor de Nederlandse economie tegenover staat. Onverantwoord, naïef, dom: wat voor kwalificatie moeten we hier aan geven?

Overigens: het afschaffen van de overdrachtsbelasting vindt de SP prima, maar dan als onderdeel van een totaalpakket ter herstructurering van de woningmarkt, waarbij de kosten gefinancierd worden vanuit de afbouw van overmatige hypotheekaftrek.

Groeten, Paulus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: