Rijkswaterstaat: we gaan het aanbesteden; o nee, we gaan het zelf doen

Ad van Wijk, hoogleraar aan de TU Delft, oud-bestuursvoorzitter van Ecofys en bestuurder van het Houtense duurzaam energiebedrijfje Adem, deed Rijkswaterstaat het aanbod om een al zes jaar geleden stilgelegde waterkrachtcentrale in de stuw van Hagestein (Ut) voor eigen rekening en risico te renoveren en óók nog eens een gebruiksvergoeding te betalen voor het medegebruik van de stuw. Mooie green deal? Volgens Rijkswaterstaat klaarblijkelijk niet, want ze houden al bijna twee jaar de boot af. En ondertussen gebeurt er niets.


de stuw in de Lek bij Hagestein

De Waterkrachtcentrale in de stuw van Hagestein is de oudste van Nederland, in gebruik genomen in 1958. Het vermogen bedroeg 1,8MW. Rond 2005 was de installatie vrijwel versleten. De medewerker van RWS die het beheer deed maakte een voorstel voor renovatie, waarbij ook het rendement van de centrale sterk zou verbeteren. Hij zou nu 4.000.000 kWh/jaar kunnen leveren, voldoende voor het gebruik van 1.250 huishoudens.

De directie van RWS vond de exploitatie van een waterkrachtcentrale echter geen kernactiviteit, informeerde nog bij een paar grote energiebedrijven of ze belangstelling hadden. Die vonden het project te klein. Daarop werd de centrale stilgelegd.

In 2009 hoorde Ad van Wijk over het project. Hij was net een totaalplan aan het maken om met het duurzame energiebedrijf Adem Houten zelfvoorzienend te maken met duurzame energie. Naast biogas, zonthermische en PV-panelen en windmolens zag hij brood in de waterkrachtcentrale. Tot zijn verbazing zit hij sinds die tijd te wachten op een serieuze reactie van RWS. Negen maanden na zijn eerste brief was -na enig aandringen- het standpunt: we gaan het project Europees aanbesteden. Toen vervolgens de gemeenten Houten en Vianen aanboden om het exploitatierecht over te nemen, was -wederom na lang wachten- het nieuwe idee om de exploitatie toch maar zelf ter hand te nemen. En sindsdien is er opnieuw diepe rust ingetreden.

Wat mij betreft zou de renovatie van de waterkrachtcentrale een schoolvoorbeeld kunnen zijn van een green deal: het kost de overheid geen cent, je loopt geen enkel risico, krijgt als bonus nog eens een gebruiksvergoeding, en minister Verhagen mag straks zonder een poot uit te steken 4 miljoen kWh/jaar extra duurzame stroom op zijn conto schrijven. Tel uit je winst.

Ik heb inmiddels namens een brede coalitie van alle energiewoordvoerders (behalve de Partij voor de Dieren) vragen gesteld aan staatssecretaris Atsma (verantwoordelijk voor RWS) en minister Verhagen (verantwoordelijk voor energie): ELI 20110921 SV wkc Hagestein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: