Duurzaamheid biomassa blijft gebrekkig geregeld

VARA’s Vroege Vogels besteedde vanmorgen aandacht aan mijn schriftelijke vragen aan staatssecretaris Atsma (milieu) over de controle op de duurzame productie van geimporteerde biomassa. Aanleiding was de opening van een nieuwe raffinaderij voor biobrandstof in Rotterdam/Botlek, die voor 50% palmolie als grondstof gaat gebruiken.


plantage in aanleg

Vorig jaar is in een convenant met het bedrijfsleven afgesproken dat in 2015 alle geimporteerde biomassa van duurzame herkomst moet zijn. Die duurzaamheid wordt vastgesteld via certificerende instellingen die betaald worden door de producenten en importeurs. Geen erg geruststellende constructie. We hebben de afgelopen jaren twee keer delegaties van bewoners uit de gebieden die kaalgepakt worden voor de plantages op bezoek gehad. Die hebben in veel gevallen hun oorspronkelijk werk verloren en moesten hun grond gedwongen afstaan.

Het kabinet Rutte wil het gebruik van biomassa een groter aandeel geven in zijn “verduurzamings”-mix. De motieven daarvoor zijn vooral financieel, dus de aanhanlingstekens op zijn plaats.

Lees hier mijn vragen aan Atsma: IM 20110923 SV NesteOil

UPDATE 29-12
Lees hier de antwoorden op mijn schriftelijke vragen: 20111028 ANTW 0458 MIL grondstoffen biobrandstof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: