elektromagnetische velden hoogspanningstracés goedkoop te verkleinen

Met fasedraaiing, een techniek waarbij de stroomdraden op een andere manier aan de hoogspanningsmasten worden opgehangen, kunnen de elektromagnetische velden van bestaande hoogspanningstracès met een factor 2,5 verkleind worden. Dat concludeert KEMA naar aanleiding van een proef die netbeheerder Stedin met deze techniek deed bij Veenendaal.

Ik heb inmiddels naar aanleiding van de proef schriftelijke vragen gesteld aan minister Verhagen: ELI 20110922 SV EMV hoogspanningslijnen

UPDATE 29-12
Blijkens de antwoorden van minister Verhagen is fasedraaiing een techniek die breed inzetbaar is. De term “goedkoop” is in dit verband relatief, je praat voor de meest voorkomende spanningsniveaus over investeringen van €0,7-1,0 miljoen/km. Verhagen wil het aan de netbeheerders overlaten waar ze fasedraaiing inzetten.

Lees hier de antwoorden op mijn schriftelijke vragen: 20111116 ANTW 0669 ELI EMV langs hoogspanningstracees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: