Citaat van de dag

“Periodiek toezicht vervangen door systeemgericht toezicht is effectiever”.
(ir. Hans Peijnenburg, toezichthouder milieu provincie gelderland in: Afvalstroom/relatiemagazine ARN BV, september 2011)


ARN exploiteert onder meer een grote afvalverbrandingsinstallatie in de buurt van Nijmegen

Dit citaat geeft wat mij betreft haarfijn aan wat er mis is in handhavingsland. Veel ambtenaren geloven inmiddels zelf ook in het sprookje dat je kan volstaan met controle van de papieren werkelijkheid in plaats van (on)regelmatig onaangekondigd een kijkje te gaan nemen bij de te controleren bedrijven.

Het is prima als je de frequentie van controles afstemt op de handhavingshistorie. De zwarte schapen controleer je vaak, de bonafide bedrijven minder. Maar het is letterlijk spelen met vuur als je iedere vorm van fysieke controle schrapt. Het kabinet wilde dat ook -in de vorm van de “inspectievakantie”- maar staatssecretaris Atsma lijkt inmiddels te onderschrijven dat dit onverantwoord zou zijn. Ik ben benieuwd wanneer dat besef ook tot de provincie Gelderland doordringt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: