Citaat van de dag

‘Een goede toezichthouder wordt gehaat.’
(Sweder van Wijnbergen, oud Secretaris-Generaal bij het ministerie van Economische Zaken, in de NRC van 1 oktober 2011)

Van Wijnbergen citeert op zijn beurt Jens Arnbak, voormalig baas van telecom toezichthouder OPTA. En voegt daaraan toe: “Chris Fonteijn, de opvolger van Arnbak en sinds kort bestuursvoorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Aardige man, maar hij gelooft in coregulation: je gaat samen met KPN om tafel om het toezicht te bespreken. Zo’n benadering is levensgevaarlijk, de doodsteek voor toezicht.”

Sweder van Wijnbergen maakte van zijn hart nooit een moordkuil, maar sinds hij vertrok als SG gooide hij er nog een schepje bovenop. Hij slaat hier volgens mij de spijker op zijn kop.
Ik heb inmiddels mondelinge vragen aangemeld voor minister Verhagen (vragenuur 4 oktober). Die zou zich ook niet op zijn gemak moeten voelen met zo’n schoothondje als baas van de NMa.

NB coregulation, waar doet me dat toch aan denken? O ja, aan de inspectievakantie uit het regeerakkoord: als bedrijven hun kwaliteitscontrole zelf goed geregeld (zeggen te) hebben, kan je de publieke waakhond op vakantie sturen. Is het fundamentalistisch? Is het naief? Ik houd het op: allebei.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: