werkbezoek De Woonplaats

Samen met ons Enschedèse gemeenteraadslid Annelies Futselaar en Overijssels statenlid Sybren Gerlofsma was ik maandag op bezoek bij corporatie De Woonplaats in Enschedè. Het is de grootste verhuurder in de regio Twente/Achterhoek.

Directe aanleiding was een bijzonder project van De Woonplaats op het plaatselijke woonwagenkamp, waar -tot tevredenheid van de bewoners- een rijtje gewone twee onder een kap woningen gebouwd zijn voor voormalige woonwagenbewoners. Geralt Trinks van De Woonplaats pleit al jaren voor deze aanpak, waarbij het ontwerp wordt aangepast aan de specifieke woonwensen van de doelgroep en de toewijzing lijkt op het systeem dat ook veel bij studentenkamers wordt toegepast.

Sinds de woonwagenwet ruim tien jaar geleden is afgeschaft zijn gemeenten en woningcorporaties verantwoordelijk voor woonwagenbeleid. In gemeenten als Enschedè en Eindhoven is die taak goed opgepakt, elders lopen bestuurders met een grote boog om deze ‘lastige klanten’ heen. De ervaring leert dat goedkoop dan meestal uitloopt op duurkoop.
Bij een rondwandeling over het complex, dat enkele jaren opnieuw is ingericht, horen we vooral positieve geluiden. De enige dissonant is het sluipverkeer.

Vervolgens brengen we een bezoek aan de wijk Velve-Lindenhof de Vogelaarwijk van Enschedè. De corporatie bezit er zo’n 300 woningen. Bewoners konden per blok kiezen voor renovatie of sloop/nieuwbouw. De renovatie is inmiddels opgeleverd. Woningen zijn zeer energiezuinig afgewerkt, met een EPC van 0,4 (wettelijke norm nieuwbouw: 0,6). Volgens directeur Fons Catau is Velve-Lindenhof zelfs het grootste passiefhuisproject van Nederland voor de bestaande bouw.

Er ontstaat discussie over het hoge aandeel (>50%) koopwoningen na renovatie/ nieuwbouw. Volgens Catau is dat nodig om de wijkopbouw gevarieerder te maken en ontstaan er geen problemen met de wachttijden voor huurwoningen.

Na afloop kijk ik op de internetsite van De Woonplaats nog even naar het actuele woningaanbod van de Woonplaats (20.000 woningen) per 2 augustus 2011: 14 huurwoningen onder €653; 47 huurwoningen boven €653; 24 nieuwbouwkoopwoningen; 110 koopwoningen bestaande voorraad (=voormalige huurwoningen). Even rekenen: dat betekent dat 7% van de beschikbare woningen vallen onder de kerntaak (sociale huur), bestemd voor de doelgroep€¦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: