Kappen dor hout mondt uit in kaalslag

Ook wat de SP betreft mag het wel een onsje minder met het vergadercircus van de Haagse adviesraden. Het kappen van wat dor hout kan nooit kwaad. De plannen van minister Schultz en staatssecretaris Atsma komen echter neer op kaalslag. Met name het opdoeken van de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen (AGS) is ondoordacht.


Schultz en Atsma hebben last van geheugenverlies.

Donderdag debatteerde de Kamer over het wetsvoorstel, waarbij de VROM-raad, de Raad voor Verkeer en Waterstaat, de Raad voor het Landelijk Gebied en de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen worden samengevoegd tot de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur.

Het totaal aantal leden van de vier raden bedroeg 42. Dat wordt nu teruggebracht tot 10. Van de 10 leden van de AGS blijft er maar eentje over in de nieuwe raad. Als je bedenkt dat de AGS pas in 2004 is ingesteld na de vuurwerkramp -“dat nooit meer”- laat dat zien dat het lange-termijn-geheugen van de gemiddelde VVD- en CDA-bewindspersoon beperkt is tot vijf jaar.

Ik pleit ervoor om de AGS niet op te heffen, maar hem te integreren in de Onderzoeksraad voor veiligheid. Dat levert veel meer synergie op. Een andere optie zou zijn om hem te integreren met een landelijke autoriteit voor vergunningverlening en handhaving voor de gevaarlijkste 400 (BRZO-)bedrijven. Dat zou lijken op het Engelse model, waarbij het toezicht op interne en externe veiligheid, alsmede het kenniscentrum op dat terrein, in een hand gebracht zijn. Beide oplossingen zijn superieur aan het schaamlapje van Atsma, die een lid van de Raad van de Leefomgeving en Infrastructuur opzadelt met een taak die nu door een complete commissie wordt uitgevoerd.

Lees hier mijn inbreng bij het debat: MIL 20110623 TOE 32314-32323 1eT SP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: