Jansen vs De Boer: nieuwe Bouwbesluit

dubbelcolumn voor nvm.nl d.d. 2 mei 2011

‘Mooi, het aantal regels voor bouwbedrijven gaat met 30% omlaag en bestaande regels worden simpeler. Kabinet maakt ruimte voor ondernemers.’ Dat twitterde Maxime Verhagen. Laten we dat kabinetsplan heel goed controleren vóór het in het Staatsblad terecht komt. Bouwregels zijn niet bedacht om ondernemers het leven gemakkelijker te maken, maar om te verzekeren dat ondernemers fatsoenlijke kwaliteit leveren en gebouwen veilig, gezond en duurzaam zijn.

Gisteren stuurde minister Donner de nieuwe versie van het Bouwbesluit aan de Kamer. Door een amendement van Antoinette Vietsch (oud-Kamerlid CDA) -dat jij en ik mede ondertekenden- moeten dit soort fundamentele herzieningen voortaan vooraf met het parlement besproken moet worden. Dat is hard nodig. Waarom?

Vorig jaar ontvingen we een eerdere versie van het voorstel van Donner. Al snel rezen grote twijfels. Op aandringen van de Kamer werd er een praktijkproef gedaan. De commissie die dat onderzoek uitvoerde stelde letterlijk dat ‘€¦ het ministerie met de concepttekst van 2 juli 2010 onvoldoende overtuigend een besluit neerzet dat de doelstelling van vereenvoudiging en vermindering van regels waarmaakt.’

Donner moest zijn huiswerk overdoen. Je zou verwachten dat de nieuwe versie opnieuw aan een praktijkproef onderworpen wordt, om te kijken of hij nu wèl bruikbaar en begrijpelijk is. Maar daar had de minister geen zin. Mijn motie die hierom vroeg werd door de coalitie, inclusief jouw VVD, geblokkeerd. Zo kunnen we bij de bespreking van het nieuwe voorstel, direct na het meireces, geen gebruik maken van het advies van echte praktijkmensen. We zullen zelf chocola moeten zien te maken van de 2.000 pagina’s gortdroge teksten.

Bij de SP zijn alle verloven ingetrokken en vakanties geannuleerd om dit klusje toch nog op tijd te klaren. Ik ga ervan uit – nee: ik reken erop!- dat ook de VVD de minister niet op zijn blauwe ogen gaat geloven. Bij deregulering zou het principe hetzelfde moeten zij als bij echter boter: minder, maar lekkerder.

Groeten, Paulus

N.B. Ook in het nieuwe Bouwbesluit wordt voortdurend verwezen naar peperdure private NEN-normen. Jouw voorganger Brigitte van der Burg begon een kruistocht voor gratis toegankelijke NEN-normen. Pik jij het dat deze CDA-minister jullie totaal niet serieus neemt?

Beste Paulus, net als jij heb ik de tweet van Maxime Verhagen voorbij zien komen. Inderdaad, het belooft wat, die 2.000 pagina’s gortdroge tekst. Uiteraard gaat ook de VVD-fractie hier zijn best op doen, maar ik ga mijn tanden er niet op stuk bijten. Ik durf te wedden dat als er wederom een nieuwe commissie naar gaat kijken, er weer een aantal wijzigingen zullen worden doorgevoerd, waar weer een andere groep in de samenleving niet vrolijk van wordt.

In ieder geval mag ik ervan uit gaan, zonder dat ik nog een letter heb gelezen, dat het nieuwe Bouwbesluit een verbetering van het huidige inhoudt. Of al die deskundige(n) en medewerkers moeten het mis hebben. In ieder geval zal er altijd een belangengroepering over blijven die nog wat te wensen overhoudt. Voor de een zijn minder regels van belang, voor de ander weer meer.

Waar ik de komende jaren naar wil kijken, is niet of iedere regel nu wel of niet zinvol is. Maar of we ook op een andere manier met regels kunnen omgaan door het hele Bouwbesluit van een wettelijke verplichting om te zetten in een richtlijn. Onzinnige regels zullen als laaghangend fruit naar beneden vallen. Met andere woorden, de bouw zal die links laten liggen (heel verstandig om af en toe wat dingen links te laten liggen). We kunnen gaan werken via aansprakelijkheden en verzekeringen en die bij de bouw, cq opdrachtgevers neerleggen. Ik heb hier ook al over gesproken met het Economisch Instituut voor de Bouw, die op dit punt op mijn verzoek nog met een advies zullen komen.

Kortom, ik wil de komende jaren naar het proces kijken, in plaats van iedere regel op zijn merites te beoordelen. Ik wens jou en de jouwen veel succes met het Bouwbesluit. Jij bent op dit terrein meer deskundig dan ik, en ik wacht je goede voorstellen dan ook graag af. Qua denkrichting lopen de VVD en de SP niet zo ver uit elkaar als menigeen soms zou denken. Nu, met deze stichtelijke woorden wens ik je een heel goed meireces, zelfs met Bouwbesluit.

Met groet, Betty

P.S. Excellentie Donner kennende, heeft hij hier zeer gegronde redenen voor, maar ik zal hem zeer zeker aan de jas trekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: