Kleisteen/schaliegas-geen proefboringen zonder goede voorwaarden en risicoanalyse

Nederland is een van de grootste gasproducenten van Europa. Nog wel. In 1950, voor de start van de exploitatie van het Groningenveld bedroeg de winbare voorraad 4.350 miljard kuub gas. Inmiddels is deze teruggelopen tot ongeveer 1.300 miljard kuub en bij het huidige winningstempo is al dat gas over 30 jaar op. Maar opeens gaan al deze prognoses op zijn kop: er blijkt ook nog 1.400 tot 3.000 miljard kuub schaliegas in de grond te zitten. Met een beetje hulp -sommigen zeggen: met grof geweld- kan dat misschien ook wel gewonnen worden.


bij de winning van onconventioneel gas worden vanuit de boorput horizontaal vloeistoffen gemengd met chemiecalien ingespoten in steenlagen, die daardoor verpulveren, waardoor het gas vrijkomt

We hebben het hier niet over kleingeld. De Nederlandse staat verdiende in 2010 gemiddeld 18,6 eurocent aan iedere kuub gas die er op ons grondgebied gewonnen werd. Dat is nog exclusief de opbrengst van accijnzen en belastingen. Bij de huidige opbrengst zou 2.000 miljard kuub dus goed zijn voor ongeveer €400 miljard, daar houd je na aftrek van de kosten naar mijn schatting netto toch gauw €200-300 miljard aan over voor de staatskas.

In het verleden werd verondersteld dat schaliegas niet economisch te winnen was, maar toen waren de gasprijzen een stuk lager. Sinds een jaar of tien is in de VS winning van schaliegas gestart om de afhankelijkheid van import te verkleinen. De opbrengsten zijn inmiddels spectaculair gestegen en nu zijn ook andere landen op zoek naar mogelijkheden om hun onconventionele gasvoorraden te winnen. Ook in Nederland staan er proefboringen in Boxtel en Haaren (NB) op stapel.

Wat mij betreft zouden die proefboringen pas mogen starten nadat op een zorgvuldige wijze randvoorwaarden zijn geformuleerd en een risicoanalyse is gemaakt van de milieueffecten. Ik heb daar vandaag een aantal schriftelijke vragen over gesteld aan minister Verhagen (ELI) en staatssecretaris Atsma (milieu): ELI 20100426 SV schaliegas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: