Is de zuster straks een AMIGO?

Bij ons werkbezoek aan de TU/e brachten we ook nog een kort bezoek aan het roboticalab, waar de laatste hand gelegd werd aan de ploeg robots die volgende maand de strijd aangaat om de Robocup: het officieuze WK-voetbal voor robots.

Vrijwilligers zat bij het Robocup-team: het is best aantrekkelijk om tijdens de studie of zelfs in de-baas-zijn-tijd bezig te zijn met je hobby. Vorige maand werd in de aanloop naar de WK de German Open gewonnen. Ondertussen wordt er wel keihard gebuffeld om de competitie met 15 andere universiteiten te winnen. Dat zorgt voor een spectaculaire verbetering van de prestaties. En de eigenschappen van de voetbalrobot zijn een heel goede benchmark voor de vorderingen bij het ontwikkelen van een universele robot, die zelfstandig, dus zonder voortdurend geprogrammeerd te moeten worden een breed scala aan taken kan vervullen.

Op dit moment kunnen de robots nog niet lopen, al is dat voor de langere termijn wel het doel. Ze bewegen zich voort via drie wielen die ook nog voorzien zijn van kleinere wieltjes in de dwarsrichting, waardoor ze zeer wendbaar zijn. Verder is de robot voorzien van een mechanisme om ballen te controleren en te schieten. Op dit moment wordt er gewerkt aan de optimalisatie van het samenspel in een team. De robots communiceren met elkaar via draadloos internet en hebben daarnaast ‘ogen’ voor het observeren van de directe omgeving.
De Robocup-gemeenschap is enerzijds in een felle competitie verwikkeld, maar anderzijds worden de ontwikkelde verbeteringen op open source basis gedeeld, zodat wereldwijd de denkkracht van vele universiteiten benut wordt voor het verbeteren van concepten.

Er wordt ook al gewerkt aan nuttige toepassingen van de robot. Samen met o.m. de universiteiten van Stuttgart en München wordt een zorgrobot AMIGO ontwikkeld, die een in de toekomst een groot aantal basistaken -zoals het tillen van patiënten- van de mens moet overnemen.

Het klinkt je allemaal wellicht wat futuristisch in de oren, maar als je het ter plekke gedemonstreerd ziet blijkt het luchtfietserij gehalte helemaal niet zo hoog. Al zal het toch nog wel een paar jaar duren eer ik door zuster AMIGO verpleegd wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: