werkbezoek Technische Universiteit Eindhoven

Samen met Sharon Gesthuizen en Ineke Palm bezocht ik vandaag de Technische Universiteit Eindhoven, waarbij we een aantal onderzoeksprojecten bekeken rond de thema’s gezondheidszorg, energie en robotica. We werden klaargestoomd in een snelkookpan van ideeën.


Bert Blocken geeft een toelichting bij een proefopstelling voor vertrekventilatie, gebruikt voor het ontwikkelen van ventilatiestrategien die een optimale combinatie zijn van comfort en energiezuinigheid

De TU/e heeft grote ambities. Het aantal studenten moet omhoog van 7.000 naar meer dan 10.000. Volgens Arno Peels, voorzitter van de Raad van Bestuur, gaat dat lukken door in de bachelorfase niet direct voor te sorteren op een specifieke studierichting (bv. werktuigbouw, elektrotechniek), maar eerst een basis te leggen met multidisciplinaire ontwerpvaardigheden. Zo worden naast de harde beta’s ook studenten aangetrokken die primair geinteresseerd zijn in het oplossen van bepaalde maatschappelijke vraagstukken, zoals de vergrijzing, het klimaatprobleem of de verduurzaming van de energievoorziening.

De banden tussen TU/e en technologie-georienteerd bedrijfsleven zijn altijd al sterk geweest. De afgelopen decennia is de oriëntatie echter verbreed, bijvoorbeeld door samenwerking met ziekenhuizen en zorgorganisaties, waardoor kennis uit bv. de gedragswetenschappen beter geintegreerd wordt in technologisch onderzoek.
Peels wil ook meer buitenlandse studenten trekken en internationale samenwerkingsprojecten uitbouwen. De TU/e campus moet straks ook ruimte bieden aan studentenwoningen, short stay voorzieningen voor buitenlandse studenten en veel bedrijvigheid (spin-offs) die de maatschappelijke oriëntatie van de TU/e moeten versterken. Daarvoor is €600-700 miljoen aan investeringen nodig, 50% uit publieke fondsen en 50% privaat.

Een bedreiging voor de onderzoekskwaliteit aan de TU/e is de afbouw van de FES-middelen (FES= Fonds Economische Structuurversterking, dat gevuld wordt met de opbrengsten van het Nederlands aardgas). Het kabinet Rutte zet het mes in de inzet van die middelen voor onderzoek. Dat leidt ertoe dat de TU/e tot 2015 oplopend €22 miljoen/jaar minder krijgt voor promovendi. Het aantal promovendi zal daardoor verminderd moeten worden van 800 naar 575.


studenten van het RoboticaLab onderwerpen hun team aan een extra duurtraining voor de RoboCup Soccer volgende maand

Na Peels geven Roel Fonville (onderzoeksthema zorg) en Lex Lemmens (onderzoeksthema energie) een toelichting op de strategische doelen op hun terrein, waarna we in vier uur tijd een keur aan onderzoeksprojecten bekijken: MedSim medische simulatietechnieken; de combinatie van energiebesparing en verbetering van het comfort (bouwfysicalab); efficiencyverbetering bij verbrandingstechnieken; de AMIGO zorgrobot; en als klap op de vuurpijl: de voetbalrobot. Waarna we enigszins gaargestoomd maar voldaan de thuisreis aanvaarden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: