Bewoners West-Indische buurt massaal tegen sloop

De druk bezochte bewonersavond in het Friesland College zette vanavond een uitroepteken achter de uitkomsten van de huis-aan-huis-enquête van bewonersorganisatie PEL en de SP Leeuwarden: de huurders van woningcorporatie Elkien willen dat hun huizen opgeknapt worden, niet gesloopt.

Vanmiddag om twee uur kwam ik samen met Arnout Hoekstra aan in Leeuwarden, waar we eerst werden bijgepraat over de enquête door Johan Bakker (PEL) en Dick Faber (voorzitter SP Leeuwarden). Daarna gingen we met een aantal SP-medewerkers en PEL op pad om de woningen te bekijken en met de huurders te spreken.

De West-Indische buurt is gebouwd eind jaren vijftig en bestaat uit ongeveer 150 eengezinswoningen en ongeveer 100 duplexwoningen. De eengezinswoningen zijn enorm breed: een meter of acht. Dat kom je in de sociale huur zelden of nooit tegen. Door de grote breedte beschikken deze huizen ook over mooie tuinen, zowel voor als achter. Ook de duplexwoningen liggen ruim in het groen, het achterterrein is enkele jaren volledig opgeknapt en afgesloten voor niet- bewoners.

Wat me direct opviel is dat de tuinen van bijna alle woningen er prima bij liggen: keurig onderhouden, de oorspronkelijke heggen nog aanwezig. Ook de buitenkant van de huizen ziet er keurig uit. Alle huizen zijn voorzien van dubbelglas. Bij de eengezinswoningen is er aan de binnenkant wel het nodige achterstallig onderhoud: verouderde keuken, doucheruimte en toilet. De doucheruimte is piepklein, dat vinden veel huurders ook een probleem. De elektrische installatie in een aantal woningen is verouderd en een deel van de huizen heeft nog geen CV.

Ook bij de duplexwoningen zijn de sanitaire voorzieningen dringend aan verbetering toe, maar daar moet nog wel meer gebeuren: de open entree (per vier woningen) zou met een eenvoudige ingreep afgesloten kunnen worden, wat niet alleen scheelt in veiligheid en comfort, maar ook veel energie kan besparen. En aan de achterkant zorgt een tuinkast voor een flinke koudebrug in de doucheruimte, waardoor veel mensen last hebben van condens en schimmel. Toch zijn ook deze ongemakken met relatief eenvoudige middelen op te lossen.

En toen kwam de massaal bezochte bewonersavond. Daar bleek al snel dat de frustratie en woede van veel huurders over het gebrek aan overleg op dit moment nog groter zijn dan hun tevredenheid over de buurt. Directeur Posthumus van Elkien kon nóg zo vaak verklaren dat hij niet gaat slopen als minder dan 70% van de bewoners daarmee instemt, een aantal bewoners geloven Elkien niet meer.

SP-fractievoorzitter Jeffrey Brakenhoff pleitte er daarna voor om lessen te trekken uit de gemaakte fouten en nu snel om tafel te gaan zitten voor het maken van verbeterplannen. Na de hoge respons en duidelijke uitkomst van de bewoners enquête is sloop geen optie meer. Ook wat mij betreft ligt het voor de hand om de komende maanden enkele verbetervarianten (achterstallig onderhoud + cv; kleine renovatie; grotere renovatie) aangevuld met individuele keuzes uit te werken, met inbegrip van de gevolgen voor de huur en de overige woonlasten. De bewoners kunnen dan voor de zomervakantie hun voorkeur uitspreken voor de definitieve aanpak.

In Den Haag roepen veel kamerleden dat er in Friesland geen woningnood is, door de krimp zouden er eerder te veel goedkope huurwoningen staan in plaats van te weinig. Niets is minder waar. Op een vrijkomende huurwoning (zowel de laagbouw als de duplexen) in de West-Indische buurt komen 150 reacties van woningzoekenden binnen. Geen wonder als je weet dat de huren van de duplexen €260-280 en van de eengezinswoningen €340-470 bedragen. Op dat soort woningen moeten we zuinig zijn, ook in Leeuwarden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: