Cancun-klimaatconferentie

Aanstaande maan-dag begint de 16e klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Cancun. Na de deceptie van Kopenhagen (2009) zijn de verwachtin-gen een stuk getemperd.

Eerder deze week sprak de kamercommissie Infrastructuur & Milieu met staatssecretaris Atsma over de Nederlandse inzet bij de klimaattop. Atsma wil in vergelijking met zijn voorganger Jacqueline Cramer een minder pretentieuze stap-voor-stap-koers gaan varen: geen woorden maar daden. Die houding past wel bij de nuchtere Fries en ik ben op zich ook wel blij dat het Nederland-gidsland-toontje is geschrapt. Zie het opinieartikel Een beter milieu begint in Den Haag, dat ik samen met Agnes Kant en Eric Smaling schreef voorafgaand aan de Kopenhagen-top.

Droevig is wel dat de stelling “Geen woorden, maar daden” in de verste verte niet wordt waargemaakt. In het regeerakkoord zijn de klimaatambities verlaagd tot het niveau van de Europese Unie. Belangrijker is dat in het regeerakkoord gekapt wordt in de wetgeving en subsidies die een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem, zonder dat daar ander -beter- beleid voor in de plaats komt. Zo worden zelfs de verlaagde klimaatambities voor 2020 in de verste verte niet gehaald.

De veel bekritiseerde Chinezen hebben nu al voor het vierde opeenvolgende jaar hun opgestelde vermogen aan windenergie verdubbeld. In Nederland dreigen veel projecten op het gebied van duurzame energie juist afgeblazen te worden door het vervallen van de fiscale regeling voor groen beleggen en de onduidelijkheid over de zoveelste verandering in de subsidieregeling voor duurzame energie.

Op 6 december a.s. kom ik bij het wetgevingsoverleg energie met een aantal voorstellen om de “geen woorden, maar daden” oproep van Atsma materieel in te vullen. Wellicht is er dan voor de slotdag van Cancun toch nog iets positiefs te melden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: