Helianthos: Provincies/gemeenten moeten deel NUON-opbrengst investeren

Het bericht dat NUON op zoek is naar een co-financier of overnamekandidaat voor Helianthos verbaast me niets. Maar het zou schandalig zijn als dit innovatieve bedrijf door de hebzucht van een aantal provincie- en gemeentebestuurders de deuren moet sluiten of verhuist naar China. Dus moeten die overheden een deel van de opbrengst van NUON investeren in Helianthos.


binnen een jaar na de uitverkoop van NUON weet iedereen hoeveel de hypocriete verkooppraatjes van PvdA-, CDA- en VVD-gedeputeerden en wethouders waard zijn: niets

NUON is vorig jaar verkocht aan Vattenfall. De SP voerde een grote campagne tegen de privatisering, waarbij we ook al voorspeld hebben dat alle mooie woorden over duurzame ambities in de praktijk gebakken lucht zouden blijken. Q.E.D.

Helianthos is een zeer innovatief bedrijf dat zonnecellen maakt op een flexibele kunststof, die tevens als dakbedekking kan dienen. Zo kunnen straks tegen zeer beperkte meerkosten licht hellende daken voorzien worden van een dakbedekking die elektriciteit produceert. Ik was vorig jaar bij Helianthos op bezoek en toen was al duidelijk dat het bedrijf nog minstens 200 miljoen euro nodig had om de proeffabriek te kunnen opschalen tot een commerciele schaal.

Nu duidelijk is dat Vattenfall dat geld niet -of slechts gedeeltelijk- wil investeren zouden provinciebestuurders zoals Harrie Keereweer (Gelderland) die destijds een grote mond hadden over de duurzame ambities van NUON hun nek moeten uitsteken door een of twee procent van de 8,5 miljard die ze destijds in hun zak gestopt hebben weer te investeren in de productie van zonnecellen in Nederland. Laat de regionale ontwikkelingsmaatschappij maar voor een percentage participeren, in plaats van toe te zien dat 250 miljoen aan eerdere publieke investeringen in het bedrijf door het afvalputje gespoeld worden.

Ik heb inmiddels een brief van minister Verhagen gevraagd, als opmaat voor een eventueel debat. Het schijnt dat dit kabinet hoge ambities heeft op het gebied van innovatie. Het zou wel fijn zijn als die pretenties deze keer niet alleen worden omgezet in praatcolleges, maar in echte daden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: