Dag van de kleine windmolen

De grootste windturbines in Nederland hebben een piekvermogen van 5 Megawatt (5.000 kW). En de grote jongens worden steeds groter, want groter=efficiënter. Toch is er ook vraag naar (piep-)kleine molens. Zowel bij particulieren die niet afhankelijk willen zijn van de grote energiebedrijven als bij bedrijven en overheden, die hun groene ambities zichtbaar willen maken. Ik was gisteren bij de Dag van de kleine windmolen in Valburg.

De meest gebruikte definitie van kleine windmolens trekt een grens bij een rotordiameter van 15 meter en een vermogen van 50kW. Bij een rotordiameter van twee meter kan je op een redelijk windrijke locatie -bv. in het buitengebied of op een kantoor- een opbrengst verwachten van 1.250kW/jaar. De investering ligt dan rond de €5.000. Daarmee komt de terugeverdientijd uit rond de 20 jaar, ongeveer gelijk aan de levensduur van de molen. Geen vetpot, maar deze molens worden dan ook niet geplaatst door bedrijven die er geld mee willen verdienen. Op de dag van de kleine windmolen zie je vooral gemoedelijke idealisten.

Onder hen ook mensen die goed overweg kunnen met las- en houtbewerkingsapparatuur. Want er lopen in Nederland verbazingwekkend veel mensen rond die het leuk vinden om hun eigen windmolen te bouwen. Op het buitenterrein worden er een aantal gedemonstreerd.


deze doe-het-zelver heeft de kosten weten te drukken door het hergebruik van een wiellager.


dit ontwerp lijkt geinspireerd door de Eenarmige Bandiet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: