Constructeur: omgewaaide hoogspanningsmasten voldeden waarschijnlijk niet aan Europese veiligheidsnorm

De vijf hoogspanningsmasten tussen Doetinchem en Ulft die afgelopen woensdag omwaaiden voldeden waarschijnlijk niet aan de nieuwe Europese norm voor constructieve veiligheid. Dat stelt Joop de Fouw van Ingenieursbureau Conbit Engineering in een ingezonden artikel in de Volkskrant van vandaag.

Er is al vaker discussie geweest over de kwaliteit van de hoogspanningstracèes in gebieden als de Achterhoek,de Betuwe en Zeeland. Daar worden sommige gemeenten maar van één kant ontsloten. Als er dan een mast omwaait, of kabels worden kapot gevlogen door een helicopter of vliegtuig zit de hele streek zonder stroom.
Een ander zorgwekkend punt is dat de omgewaaide masten waarschijnlijk al meer dan 40 jaar oud zijn. De veiligheid van de mast loopt in de loop van de jaren terug door extra kabels, extra verflagen e.d. Wat is eigenlijk de afschrijftermijn van die masten?

Ik heb daarom schriftelijke vragen aan minister Van der Hoeven gesteld naar aanleiding van het artikel van De Fouw: EZ 20100717 SV omgewaaide hoogspanningsmasten

UPDATE 19-7
Joop de Fouw liet me weten dat de kop van het artikel iets te stellig is: hij heeft de gegevens van de betreffende masten niet, dus de constructie niet kunnen narekenen. Daarom heb ik de kop aangevuld met het woord “waarschijnlijk”. De antwoorden op mijn vragen zullen uitwijzen of “waarschijnlijk” weer verandert in “zeker”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: