20.000 x €500 = €1.400.000; althans: in Gelderland

‘Gelderland gaat door met subsidie woningisolatie’ kopt de Cobouw van 15 juli. ‘Voor dit jaar is 1,4 miljoen euro uitgetrokken, goed voor de isolatie van 20.000 woningen. De subsidie bedraagt 500 euro per woning voor de isolatie van de schil van de woning: dak, buitenmuren en begane grondvloer.’ Pardon?


‘Jantje, als je 20 vriendjes 5 gulden cadeau wil doen, hoeveel geld moet er dan in je beurs zitten? 14 gulden, meester!’

Bij mij is €1,4 miljoen gedeeld door 20.000 nog steeds €70. Maar ik heb dan ook rekenen geleerd bij de Broeders van Liefde op de Alfonsusschool bij de Kapel in het Zand (Roermond). Als je toen dit soort fouten maakte was je zuur. Maar terug naar het onderwerp: de provincie Gelderland.

Een subsidie van €500 is bij een gemiddelde investering van €5.000 (mijn schatting) niet bepaald indrukwekkend, maar €70 is ronduit lachwekkend. De andere mogelijkheid is dat het bedrag van €500 klopt. Maar dan kunnen er van die €1,4 miljoen slechts 2.800 woningen worden aangepakt, in plaats van 20.000. Dat zet niet echt zoden aan de dijk voor de ruim 800.000 woningen die Gelderland telt.

Natuurlijk zou ook nog het bedrag van €1,4 miljoen niet kunnen kloppen (ik kon het controleren want op de provinciesite staat er geen informatie over). In de subsidiepot zou dan €10 miljoen moeten zitten. Laten we daarop hopen, want anders zitten er in Gelderland ongelofelijk knieperige provinciebestuurders: ze vingen vorig jaar €2 miljard bij de verkoop van NUON en verklaarden toen plechtig dat de opbrengst mede zou worden ingezet voor de verduurzaming van de energievoorziening en de energiebesparing in de provincie.

Kunnen ze in Gelderland niet rekenen, kan Cobouw niet citeren, of wordt de kluit hier gewoon belazerd?

UPDATE 16 juli 21:10
Met wat speurwerk heb ik op een goed verborgen hoekje van de website van de provincie Gelderland toch een beschrijving kunnen vinden van de subsidieregeling. De cijfers kloppen precies met die van het Cobouw-artikel. Daarmee kan de optie ‘Cobouw kan niet citeren’ geschrapt worden. Blijven nog over: ‘De provincie Gelderland kan niet rekenen’ of ‘De provincie Gelderland belazert de kluit’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: