Onder de maat

Dat is de titel van het onderzoeksverslag van de SP afdeling Gouda over haar onderzoek onder huurders aan de Talmastraat en Idenburgstraat. Eigenaar van de woningen is ACHMEA, beheerder is Van ’t Hof Rijnland Vastgoedmanagement in Zoetermeer. Samen met Ed van Velzen en Hans-Daniël van Alphen sprak ik vandaag -tussen de verkiezingsstrijd door- met directeur Van Dijk en accountmanager Bijlsma van Van ’t Hof Rijnland.

De woningen aan de Talmastraat e.o. zijn gebouwd in 1956, met een vloeroppervlak van ca. 60m2. Ze worden verwarmd met kachels, zijn ongeisoleerd. Bewoners klagen over tocht en vocht, rioollucht in de woningen en nog zo wat andere gebreken. De huur ligt rond de €450/maand. De SP Gouda heeft inmiddels 55 bewoners geënquetteerd.

Van’t Hof Rijnland is een van de grootste commerciële woningbeheerders van Nederland: ze hebben zo’n 30.000 woningen in portefeuille. Deels voor beleggers in particuliere huurwoningen zoals ACHMEA, maar ze werken ook veel voor Verenigingen van Eigenaren. Van Dijk en Bijlsma gaven in reactie op de klachten aan dat deze grotendeels nog niet bij hen bekend waren, maar dat reële onderhoudsgebreken zo snel mogelijk verholpen zullen worden, zodra de namen & rugnummers bekend zijn. Die wil de SP-Gouda in aanvulling op het rapport best aanleveren. Daarna zullen we zien hoe goed het klachtenonderhoud van deze beheerder georganiseerd is.

Interessant was verder de uitleg Van’t Hof Rijnland gaf op de strategie van de beleggers in particuliere huurwoningen. Zij sturen puur op rendement, dat bestaat uit huuropbrengsten minus kapitaallasten en beheerkosten (inclusief onderhoud). Zodra het rendement onder een kritische waarde zakt, bijvoorbeeld door toenemende onderhoudskosten, zal het complex verkocht of uitgepond worden. Theoretisch zou er ook nog gekozen kunnen worden voor groot onderhoud/renovatie, maar die kans is in de praktijk erg gering: de extra kapitaallasten zouden al snel de extra huurinkomsten overtreffen.

Deze openhartige toelichting laat zien welke ontwikkeling ons te wachten staat als een groot deel van de Nederlandse sociale huurvoorraad geliberaliseerd zou worden, zoals partijen als de VVD en D66 bepleiten.

Lees hier het verslag van het buurtonderzoek: rapport buurtonderzoek gouda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: