Rietkerk kan (nog) op Eurlings rekenen

De Overijsselse CDA-gedeputeerde Theo Rietkerk was er klaarblijkelijk niet gerust op, want hij bleek voor het kamerdebat over de voortgang van Ruimte voor de Rivier gebeld te hebben met zijn politieke vriend Camiel Eurlings. Die geeft hem nog steeds rugdekking bij een project dat een twijfelachtige waarde heeft voor de waterveiligheid, maar met gejuich wordt begroet door de projectontwikkelaars uit de regio: de Bypass van de IJssel bij Kampen.


de IJssel bij Kampen (met dank aan Joeke Pieters)

De gemeente Kampen en de provincie Overijssel willen graag een villawijk realiseren in Kampen-Zuid. Dat verkoopt alleen als die mensen ook een boot voor de deur kunnen afmeren, dus moet er een nieuwe toeristische verbinding komen tussen de IJssel en de randmeren. Een dure grap, tenzij je het grootste deel van de kosten kunt afschuiven op het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De Bypass van de IJssel bij Kampen wordt nu verkocht als project ter verbetering van de waterveiligheid, terwijl volgens de waterveiligheidspecialisten er helemaal geen sprake is van een optimale aanpak. De komende 10-20 jaar zal de waterveiligheid voor de inwoners van Kampen door het project juist verslechteren.

Het Centraal Planbureau heeft de Bypass op verzoek van de Kamer nog eens tegen het licht gehouden en kwam, ook op grond van de meest actuele gegevens, tot de conclusie dat er geen sprake is van een no-regret project: een maatregel waar je -ongeacht toekomstige ontwikkelingen- nooit spijt van zal krijgen.
Mijn collega Helma Neppèrus (VVD) is door het CPB-rapport net als ik uiterst kritisch in haar beoordeling, maar Jan Boelhouwer (PvdA) en Ad Koppejan (CDA) vinden dat wij maar zeuren. Boelhouwer deed zeer badinerend over het CPB-rapport: het CPB heeft geen verstand van waterveiligheid. Het CPB onderbouwt zijn conclusies echter met nauwkeurige bronverwijzingen naar gerenommeerde waterbouwkundige bureau’s als HKV en DHV. Toen ik Boelhouwer uitnodigde om zijn neerbuigende toon te onderbouwen met andere gefundeerde bronnen werd het oorverdovend stil.

De voorbereidingen voor de bypass gaan dus gewoon door, al moest Eurlings toezeggen dat hij voor de zomer nog zal reageren op de herhaalde kritiek van het CPB. Bovendien bevestigde hij dat het point of no return voor het project pas gepasseerd wordt in het eerste kwartaal van 2011. Tot dat moment kan de Kamer dus nog -op grond van nieuwe informatie- zonder hoge schadeclaims besluiten om het project uit te stellen of af te blazen. Ik voorspel dat er de komende maanden nog wel meer verontrustende geluiden zullen opklinken uit de kring van waterbouwkundigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s