Nederland krijgt nieuwe energie

Ik kreeg afgelopen weken wat mailtjes van mensen die me vroegen waarom de SP niet mee werkt aan bovengenoemd partijoverstijgend initiatief van commissies voor duurzame ontwikkeling uit CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, SGP en VVD. Lees hier waarom.


(met dank aan: de Schager Courant)

Ook de SP is een half jaar geleden benaderd om mee te werken aan dat initiatief. Ik heb in november jl. ook deelgenomen aan een klimaatdebat dat georganiseerd werd door het overleg van de milieuwerkgroepen van genoemde politieke partijen. Daar werd ik niet vrolijk van.
De partijcommissies die het initiatief hebben geen enkele status, het is niet zo dat hun adviezen voor formele besluitvorming worden voorgedragen in de verschillende partijbesturen, laat staan dat partijen de adviezen van deze commissies hoeven over te nemen. Dat blijkt ook wel als je de verkiezingsprogramma’s van de zeven partijen vergelijkt met het “partijoverstijgend initiatief”. Zo is een kernelement van het partijoverstijgend initiatief dat er vanaf geen conventionele electriciteitscentrales meer worden bijgebouwd. De verkiezingsprogramma’s van CDA en VVD pleiten juist vóór nieuwe kerncentrales. De PvdA wil nieuwe kolencentrales die grotendeels met biomassa (houtpellets) gestookt worden, dat lijkt me ook niet echt in lijn met het partijoverstijgend initiatief. Opmerkelijk genoeg is het stemgedrag van de SP-fractie in de Tweede Kamer de afgelopen vier jaar vrijwel een-op-een in lijn met de tien hoofdpunten van het inititiatief. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het stemgedrag van CDA, VVD en PvdA.

Het partijoverstijgend initiatief lijkt daarom vooral bedoeld om het groene imago op te poetsen van een aantal partijen, die in werkelijkheid een stuk grijzere agenda hebben. De SP is er voorstander van dat gewoon duidelijk zijn in wat ze willen. Vervolgens kunnen ze op punten waar ze het eens zijn de samenwerking zoeken om duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. En daar doen we dan weer wèl graag aan mee.

Zie ook: groene kieswijzer in de lucht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: