Citaat van de dag

“Van de 2.700 parkeerplaatsen die Stadgenoot momenteel exploiteert staat 29% leeg, waarmee de corporatie €720.000 aan huuropbrengsten misloopt.”
Ruud van Trijp van woningcorporatie Stadgenoot klaagt in het maartnummer van Nul20 over de verplichting die gemeenten aan corporaties opleggen om gebouwde parkeervoorzieningen te realiseren, ook in wijken waar op straat nog geen betaald parkeerregime is ingevoerd.

OsdorpStadgenoot
In Amsterdam-West, hier in Osdorp, zijn de afgelopen jaren veel nieuwbouwprojecten met gebouwd parkeren gerealiseerd

Even rekenen: 29% van 2.700 zijn 783 parkeerplaatsen. €720.000 huurderving gedeeld door 783 is een jaarhuur van €919,50, ofwel €76,60 per maand voor een parkeerplaats in een collectieve garage. Onder een complex woningen in de sociale huursector.
Vind je het gek dat die plekken leegstaan?

In de Utrechtse jaren 70 wijk Lunetten waar ik woon zijn destijds ook veel gebouwde parkeervoorzieningen gerealiseerd. Aanvankelijk waren die vrij toegankelijk. Dat werd een puinhoop. Toen werden ze afgesloten en verhuurd. Bewoners van de bovenliggende woningen krijgen voorrang, maar als er plaatsen over zijn kunnen die ook door derden gehuurd worden. De huurprijs bedraagt rond de €25/maand. In Lunetten is straatparkeren gratis. Desondanks zijn vrijwel alle plaatsen verhuurd, voor sommige garages is er zelfs een wachtlijst.

Volgens mij kan je hieruit concluderen dat mensen best willen betalen voor een overdekte, afgesloten parkeerplaats. Maar in wijken zonder betaald parkeren ligt dat bedrag ergens tussen de €25 en €35 per maand, dus niet de €76,50 die Stadgenoot vraagt.

Volgens mij draagt overdekt/gebouwd parkeren ook in buitenwijken bij aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Ik ben daar dus in principe voorstander van. Maar de bewonerstarieven moeten niet te grijs worden. Een van de manieren om daarvoor te zorgen is functiemenging, waarbij een parkeergarage of -dek overdag gebruikt wordt door kantoren/winkels, ’s avonds en in het weekend door bewoners, gebruikers van sportaccommodaties e.d. De ervaring leert dat je dan de gemiddelde bezetting van je plekken flink kan optrekken, waardoor de kosten per voertuiguur dalen. Zo houd je de gebruikskosten in de hand. Verplichte huur van een parkeerplaats in combinatie met een huur- of koopcontract is wat mij betreft uit den boze. Er zijn zat mensen zonder auto die dan op kosten gejaagd worden zonder dat hier voor hen enige bate tegenover staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s